4 tips voor het optimaliseren van je local SEO

Local SEO is nog een vrij nieuwe vorm van SEO waar in Nederland nog niet zoveel gebruik van wordt gemaakt. Wil je voorlopen op je concurrenten in de buurt? Volg dan deze 4 tips op voor het optimaliseren van je local SEO te volgen. Lees je mee?

Local SEO tip #1 – Titel en meta descriptions

Net zoals bij de ‘algemene SEO’ van je website zijn de titel en meta descriptions ook van belang voor local SEO. Deze HTML elementen kun je per individuele pagina aanpassen en customizen. Met de informatie in je snippet (zie voorbeeld hieronder) krijgen de zoekmachines én de zoekmachine gebruikers een duidelijke indruk waar de pagina over gaat.

local seo Maar hoe optimaliseer je je local SEO in je snippets? Door simpelweg de locatie van je bedrijf te noemen. Ik wil met mijn website graag goed gevonden worden als freelance SEO Specialist in Amsterdam. Ik heb er daarom voor gekozen om mijn homepage te optimaliseren op ‘freelance SEO specialist Amsterdam’. En dat ziet er zo uit in de snippet:

local seo

Local SEO tip #2 – Local business listings

Volgens Google gebruikt 4 van de 5 consumenten een zoekmachine om een product, dienst of locatie te zoeken. Maar toch zijn veel kleine bedrijven niet te vinden in de zoekmachines omdat ze geen gebruik maken van de zogeheten business listings en business directories. Hieronder vallen websites zoals Yelp, Foursquare, Lonely Planet etc. Deze websites vermelden je op hun website wanneer mensen dit daar aanmelden. Vooral voor de wat kleinere bedrijven is dit een enorme gemiste kans.

Het is belangrijk dat je bedrijf correct vermeld wordt in deze listings en directories. Naast deze websites zou je je bedrijf ook kunnen laten plaatsen op locale directories zoals een website van een locale krant of een website dat vertelt wat er allemaal te doen is in de buurt. Wanneer je soortgelijke websites gaat zoeken zul je zien dat er meer zijn dan je denkt. Maak hier gebruik van!

Local SEO tip #3 – Google My Business

Ook Google heeft een eigen directory, namelijk Google My Business. Deze benoem ik apart van de andere directories omdat dit de belangrijkste is. Zorg dat je bedrijf ALTIJD staat weergegeven in Google My Business. Waarom? Omdat dit betekent dat de kans groter is dat je wordt uitgelicht in de zoekresultaten wanneer iemand zoekt naar jouw soort bedrijf in jouw buurt. Wanneer er een plaatsnaam of wijk wordt gebruikt in een search query gaat de zoekmachine automatisch op zoek naar het resultaat dat het meest dichtbij de zoeker is. Dus wanneer jouw bedrijf + locatie bekend is bij Google kan het maar zo zijn dat deze mensen naar jou worden gestuurd. Die kans moet je zeker niet laten schieten!

Om je Google My Business pagina te claimen kun je het verificatie proces doorlopen op deze pagina: google.com/business. Je krijgt dan een pincode op een kaartje naar je adres gestuurd zodat de zoekmachine zeker weet dat het een bestaande locatie is. Daarnaast kun je al je gegevens zoals telefoonnummer, e-mailadres en locatie invoeren zodat men meteen contact met je kan opnemen.

Local SEO tip #4 – Gebruik structured data

Je hebt misschien wel gehoord van structured data: dit is data waarmee je extra info kan doorgeven aan de zoekmachines om weer te geven in de zoekresultaten. Denk dan aan de prijs van een product, de voorraad en de rating van een product. Deze informatie is erg waardevol voor de zoekmachine gebruiker. Daarom ranken de webpagina’s met deze extra informatie vaak hoger dan de andere websites. Dus wanneer je nog een kleine push nodig hebt om boven je concurrenten uit te komen, dan is dit de manier.

Het is heel simpel om structured data door te geven aan Google: maak gebruik van de Stuctured Data Highlighter in je Search Console. Door simpelweg de juiste info te ‘markeren’ geef je de informatie door.

Dit zijn de 4 meest simpele manieren om je local SEO te optimaliseren. Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om je locale concurrenten te verslaan? Houd mijn blog dan in de gaten, want binnenkort geef ik nog meer tips!

seo cursus volgen