5 toepasbare SEO tips voor kleine bedrijven

SEO heeft voor vele mensen een reputatie dat het moeilijk en gecompliceerd is. Ik krijg dan ook vaak de vraag of er bepaalde SEO werkzaamheden zijn die kleine bedrijven snel en eenvoudig kunnen oppakken. En die zijn er zeker! Je hoeft echt geen SEO specialist te zijn om de basis van zoekmachine optimalisatie onder de knie te krijgen. Ik geef je een aantal toepasbare SEO tips voor kleine bedrijven.

Maak gebruik van gratis SEO tools

Er zijn veel gratis SEO tools beschikbaar, dus maak daar gretig gebruik van! De belangrijkste is van Google zelf: Google Search Console. Voor ieder domein kan je een Search Console account aanmaken. In je eigen dashboard krijg je informatie te zien over onder andere je indexering, zoekwoorden en crawl fouten. Erg handig!

Daarnaast raad ik je aan om je mobile friendliness in de gaten te houden. Ook hier is een gratis Google tool voor beschikbaar: Mobile-Friendly-Test. Wanneer je je URL invoert krijg je een score te zien, en eventueel een aantal verbeter punten.

Binnenkort zal ik een lijst publiceren met alle gratis SEO tools.

Vind de juiste zoekwoorden

Als SEO specialist ben ik bijna dagelijks bezig met het zoeken van de juiste zoekwoorden voor bedrijven. Hiervoor gebruik ik een handige SEO tool. Maar ook zonder deze tool is het mogelijk om de juiste zoekwoorden voor je bedrijf te vergaren door Google Suggest te gebruiken. Dit doe je door je product of dienst te Googlen (als voorbeeld gebruik ik mijn focus zoekwoord: freelance SEO specialist) en dan naar beneden te scrollen. Je ziet dan het volgende:

seo tips voor kleine ondernemers

Dit zijn gerelateerde zoekopdrachten aan ‘freelance SEO specialist‘. Uit deze informatie kun je halen dat mensen zoeken op onder andere op wat de kosten zijn van het inhuren van een freelance SEO specialist en wat zo iemand eigenlijk precies doet. Je kan doorklikken op deze gerelateerde zoekwoorden om zo weer nieuwe suggesties te zien.

Wat je ook kan doen is kijken naar de zoekwoorden van je concurrentie. Wanneer je op een product of dienstpagina van een concurrent ben kunt je vrij eenvoudig zien wat zij als focus zoekwoord hebben gebruikt. Deze woordencombinatie staat vrijwel altijd in de URL en titel van de pagina.

Zorg dat je op Google Maps staat

Of je nu een fysiek bedrijf hebt of niet: meld je altijd aan voor Google Maps! Naast je optimalisering voor geheel Nederland (je normale rankings) bestaat er ook local SEO. Zoals de naam als zegt focus je dan op mensen in je buurt. Je meldt je aan voor een markering in Google Maps via Google My Business. Dit is binnen een paar minuten gepiept.

Creër hoogwaardige content

De zoekmachines willen alleen de allerbeste zoekresultaten leveren. Dit betekent dat je als website eigenaar content van hoge kwaliteit moet leveren. Maar wat houdt dit in? Dit betekent dat je moet aantonen dat JIJ het autoritaire bedrijf bent in jouw branche. Laat aan je content zien dat jij alles weet over je producten en/of diensten. Schrijf daarnaast niet alleen puur over je diensten of producten, maar ook over gerelateerde onderwerpen. Want hoe meer kwalitatieve informatie, hoe sterker je domein wordt.

Meer SEO tips voor kleine bedrijven?

Binnenkort schrijf ik een tweede artikel over dit onderwerp, met nog meer toepasbare tips voor kleine bedrijven. Ben je benieuwd? Houd dan mijn blog in de gaten!

seo cursus volgen