De drie pijlers van SEO

Wanneer je je bezighoudt met zoekmachine optimalisatie zul je regelmatig lezen over de ‘drie pijlers van SEO’. Maar wat zijn de drie pijlers van SEO en waarom werken ze zo goed samen?

Pijler 1: content

Content is en zal altijd het belangrijkste aspect van je website zijn. Dit geldt ook voor SEO: zonder content zul je nooit hoog gaan scoren. Om hoog in de zoekmachines te komen is het creëren van waardevolle en relevante content het allerbelangrijkste wat er is. Dit gaat bij veel websites nog steeds fout, terwijl dit niet veel moeite hoeft te kosten mits je weet waar je op moet letten.

Wat valt er onder de pijler content?

Alles wat je website opvult kun je zien als content, waarvan je teksten het belangrijkste aspect voor SEO zijn. Wanneer de teksten volgens de SEO-richtlijnen zijn geschreven, relevant en origineel zijn kunnen de zoekmachines deze informatie gebruiken om te bepalen welke positie je krijg binnen de zoekresultaten.

Naast tekst kunnen andere typen content zoals afbeeldingen, video’s en PDF’s bijdragen aan de SEO-waarde van je website. Je kunt aan de zoekmachine duidelijk maken wat de inhoud van deze bestanden zijn door deze zogeheten een alt-tag te geven.

Pijler 2: techniek

Een website kan gevuld zijn met veel goede SEO-content, maar wanneer de website SEO-technisch niet klopt zullen je webpagina’s nooit hoger dan een bepaald punt gaan ranken. De techniek is de basis van het functioneren van een website en bepaalt hoe gebruikers de website ervaren. De pijler techniek staat vooral voor gebruiksvriendelijkheid.

Wat valt er onder de pijler techniek?

Onder deze pijler valt alles dat te maken heeft met de technische functionaliteiten van een website. De meeste websites bestaan uit een Content Management System (CMS) zoals WordPress, Drupal of Squarespace. Het zelf bouwen van een website met een goed CMS vergt een grote programmeerkennis. Daarom wordt er vaak gekozen voor een bestaand CMS. Deze standaard systemen hebben het nadeel dat ze wat trager zijn en je bent gebonden aan de functionaliteiten die een CMS en eventuele plugins bieden. Het voordeel is dat het makkelijk te beheren is en heel belangrijk: er veel standaard tools voor SEO voor deze CMS zijn ontwikkelt. Uiteindelijk scheelt dat heel wat uren werk of geld dat je moet betalen aan een webdeveloper.

Alle extra functies, plugins, stukken code, afbeeldingen en video’s hebben invloed op de snelheid van een website. De snelheid van je website kan essentieel zijn voor de gebruiksvriendelijkheid. Een website dat langzaam inlaadt zijn voor de bezoekers maar ook voor de zoekmachines frustrerend. Want wanneer je zelf op een trage website belandt via een zoekresultaat zal je in de meeste gevallen snel weer wegklikken om naar het volgende zoekresultaat te gaan. Als website eigenaar raak je zo bezoekers en potentiële klanten kwijt doordat je niet snel genoeg is. Iets wat je kan voorkomen door je website SEO-technisch in orde te houden.

Pijler 3: autoriteit

Om te weten wat de SEO-waarde is van je website heb je een indicatie nodig. Waar Google dit voorheen aangaf in PageRank gaan we tegenwoordig uit van twee waardes: domain authority (DA) en page authority (PA). Hoe hoger deze scores (een score tussen 0-100), hoe beter het gesteld is met de SEO-waarde van je domein (DA) of individuele pagina (PA). In het hoofdstuk over het opstellen van je meetplan leer je meer over deze waardes.

Let op: DA en PA zijn waardes die worden samengesteld door een algoritme van Moz, niet door Google. Google maakt ook geen gebruik van deze waardes bij het bepalen van de rankings. De DA en PA van je website is vooral belangrijk voor jou, als SEO-specialist, om een indicatie te krijgen van de waarde van je pagina. 

Wat valt er onder de pijler autoriteit?

Om deze waarden te bepalen worden er een aantal factoren bekeken: de leeftijd van je domein (gemeten in jaren), het vertrouwen in je website (gemeten als spamscore), de populariteit (het aantal externe links naar je website) en de grootte van je website (het aantal pagina’s op je domein). Deze individuele punten houden het volgende in:

Leeftijd

Domeinen die jarenlang goed zijn onderhouden en geen black hat SEO-strategieën hebben toegepast hebben hun sporen voor Google verdiend. Een nieuwe domeinnaam moet daarentegen zich eerst bewijzen voordat deze hoog kan scoren voor zoekwoorden met veel concurrentie. Dit maakt switchen van domein ook een lastige zaak omdat de SEO-waarde niet mee verhuist.

Vertrouwen

Er zijn door de jaren heen veel black hat SEO-technieken ontwikkeld om snel te kunnen ranken. Wanneer een zoekmachine erachter komt dat je deze technieken gebruikt of in het verleden hebt toegepast krijg je een zogeheten spamscore. Hoe hoger je spamscore, hoe kleiner de kans dat je mee wordt genomen in de topposities van de zoekmachines. Het krijgen van een spamscore wil je dus zeker voorkomen.

Populariteit

De populariteit van een website wordt door de zoekmachines gemeten door te kijken naar links. Hoe meer externe websites er naar je website linken, des te populairder je als website bent.

Door deze factor is er een SEO-techniek genaamd ‘linkbuilding’ in het leven geroepen. Linkbuilding is een verzamelterm voor alle mogelijke manieren om links te verzamelen. In de afgelopen jaren is deze strategie minder populair geworden onder SEO-specialisten, omdat de zoekmachines duistere technieken, zoals links inkopen of linkruil, niet meer ondersteunen. Wanneer Google ziet dat je deze technieken gebruikt, krijgt je website een penalty, wat kan betekenen dat je website volledig uit de zoekresultaten wordt gehaald.

Pagina’s op domein

Hoe meer pagina’s op je domein, hoe beter, maar dit mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. Kwalitatieve pagina’s beschikken over unieke content en zijn gebruiksvriendelijk. De autoriteit wordt samen bepaald met de andere SEO pijlers: content en techniek.