Een IP filter instellen in Google Analytics

Google Analytics is een handige én gratis data analyse tool waarmee je de statistieken van je website kunt inzien en analyseren. Het is natuurlijk belangrijk om betrouwbare data te hebben. Bezoeken aan de website door jou en alle andere mensen die op hetzelfde IP adres werken kunnen ervoor zorgen dat je data niet accuraat is. Gelukkig is ere en eenvoudige oplossing: een IP filter.

Zo vind je je IP adres

Voordat je gaat leren hoe je een IP filter kunt aanmaken binnen Google Analytics, is het handig om eerst je IP adres te achterhalen. Deze heb je namelijk nodig voor het aanmaken van de filter.

Je IP adres is eenvoudig te achterhalen door deze website te bezoeken: Whats my IP. Wanneer je deze URL opent zie je een 11-nummerige cijfer dat is onderbroken door drie punten. Dit is je IP adres.

IP filter in Google Analytics instellen

Ga naar je Google Analytics dashboard en zorg dat je op het juiste account zit (in case je meerdere accounts beheert). Links onderin zie je een tandwiel icoontje met daarnaast de tekst ‘beheerder’. Klik hierop om naar het beheer scherm te gaan. Je krijgt dan het volgende te zien:

IP filter instellen in Google Analytics

In de rechter kolom zie je de optie ‘filters’ staan. Klik hierop. Geef de filter een duidelijk naam dat omschrijft waar de filter voor gebruikt wordt, zoals IP filter kantoor. In de afbeelding hieronder zie je welke keuzes je moet maken onder de kop ‘Filtertype’.

IP filter instellen in Google Analytics

Ten slotte vul je het IP adres in dat je gevonden hebt in de vorige stap. Klik op ‘Opslaan’. De IP filter is ingesteld.

Welke IP adressen uitfilteren?

Naast het IP adres van je kantoor is het handig om rond te vragen wie er regelmatig vanuit huis of een andere locatie werken. Zijn er mensen die bijvoorbeeld één dag per week vanuit huis werken? Vraag dan naar het IP adres dat zij gebruiken vanuit huis en maak hier ook een filter van.

seo cursus volgen