Featured snippets: zo wordt jouw website uitgelicht in de zoekresultaten

Misschien heb je er wel eens van gehoord. Zo niet, dan ben je er sowieso al meerdere tegengekomen tijdens het zoeken binnen Google: featured snippets. Maar wat zijn het en hoe kun jij ervoor zorgen dat je ook kans maakt op deze speciale manier van uitlichting binnen de zoekresultaten? Lees hier meer over featured snippets.

Wat zijn featured snippets?

Een featured snippet is een ‘box’ dat aan de bovenzijde van de zoekresultaten verschijnt. Het geeft antwoord op de vraag die gesteld is aan de zoekmachine en wordt daarom uitgelicht.

Waarom inzetten op featured snippets?

De naam zegt het al: je wordt uitgelicht in de zoekresultaten. Het hebben van featured snippets zorgt voor meer zichtbaarheid en een daardoor meer naamsbekendheid.

Featured snippet stappenplan

Wil je ook dat je website uitgelicht wordt in de zoekmachines? Dan is het slim om je SEO strategie bij te stellen en rekening te houden met de eisen voor een featured snippet.

1. Ontdek welke zoekwoorden geschikt zijn

In onderstaande video van Moz wordt uitgelegd hoe je featured snippet mogelijkheden kunt ontdekken:

2. Bekijk je huidige rankings

Om uitgelicht te worden is het belangrijk dat je op de eerste pagina rankt. Analyseer daarom je huidige rankings en noteer met welke woorden je in de top 10 staat. Deze woorden zijn geschikt voor optimalisatie voor featured snippets.

3. Analyseer de concurrentie

Heb je een aantal zoekwoorden gevonden die uitgelicht kunnen worden? Analyseer dan de concurrentie op het zoekwoord. Het is belangrijk dat de zoekmachine gaat inzien dat jouw antwoord op de gestelde vraag (het zoekwoord) het beste antwoord is.

Daarnaast is het slim om te kijken of je concurrentie gebruik maakt van schema markup. Heb jij deze markup nog niet? Voeg deze dan toe aan je pagina.

Maakt je concurrentie gebruik van afbeeldingen? Zorg dan dat jij ook geschikte afbeeldingen hebt. Google gebruikt graag een afbeelding in de featured snippet om het antwoord te versterken. Dit kan ook aan grafiek of een infographic zijn. Zolang het de content maar versterkt.

featured snippet leeuw

Een featured snippet met een afbeelding

4. Creëer content dat een specifieke vraag beantwoord

Featured snippets zijn altijd pure informatie bronnen en geven dan ook antwoord op een specifieke vraag. Zorg daarom dat je je content zo schrijft dat het duidelijk antwoord geeft op een specifieke vraag. Optimaliseer de content van die pagina voor de vraag zodat Google je een hoge plek in de zoekresultaten geeft. Websites die als een featured snippet worden uitgelicht staan namelijk altijd op de eerste pagina van de zoekresultaten.

5. Onderzoek hoe je doelgroep de vraag stelt

Weet hoe je doelgroep de vraag stelt aan de zoekmachine. Door je content te optimaliseren voor die specifieke vraag is de kans groter dat het uitgelicht gaat worden. De meeste vragen beginnen met het volgende:

– Hoe…

-Wanneer…

-Wat…

-Wie…

Het klinkt heel logisch, maar toch worden pagina’s nog vaak geoptimaliseerd voor vragen die niet heel logisch zijn gesteld. Een fout dat ook vaak wordt gemaakt is dat de vraag te breed is en daarom geen kans maakt om uitgelicht te worden. Het antwoord moet tevens ook in een paar zinnen verteld kunnen worden.

Answer The Public is een handige gratis online tool waarmee je kunt uitzoeken hoe zoekmachine gebruikers vragen stellen binnen de zoekmachines.

Creëer hoogwaardige content

‘Daar issie weer’. Het schrijven van kwalitatieve content blijft het allerbelangrijkste om überhaupt hoog te ranken binnen de zoekmachines. Het is ook belangrijk voor het verkrijgen van featured snippets om kritisch naar je content te kijken en te bepalen of het wel aan de hoge standaarden van de zoekmachines voldoet.

Geef daadwerkelijk het allerbeste antwoord

Er kan maar één website als featured snippet worden uitgelicht en dat is die met het allerbeste antwoord mogelijk op de vraag. Ik raad je daarom ook aan om alleen te focussen op featured snippets voor vraagstukken waar je écht specialist in bent.

Want stel je voor dat je een antwoord op een vraag aan het schrijven bent, maar die informatie van een andere bron vandaan moet halen omdat je het niet zeker weet. Dan weet je al zeker dat er geen toegevoegde waarde is aan jouw antwoord. Alleen een antwoord van een specialist met het beste antwoord op de vraag én wat extra informatie over het vraagstuk waar andere niet over schrijven zal voldoende zijn om in aanmerking te komen voor een featured snippet.

seo cursus volgen