De 9 beste gratis SEO tools van 2020

Zoekmachine optimalisatie kan – naast een tijd consumerend traject – ook een dure bedoeling worden wanneer je alle tools moet aanschaffen. De gemiddelde SEO tool kost al snel rond de € 130,- per maand. Wil je aan de slag met SEO optimalisatie maar heb je geen budget om ‘professionele tools’ aan te schaffen? Geen probleem: er zijn vele gratis SEO tools beschikbaar op het internet waar je bijna alles kan doen wat de betaalde alles-in-1 tools ook aanbieden. 

Hieronder vind je de 9 beste gratis SEO van 2020.

Google Search Console

De SEO tool van Google die iedere SEO specialist hoort te kennen. Search Console geeft je informatie over hoe Google je website crawlt en rankt en geeft betrouwbare informatie over de zoekwoorden van je website. Ook kun je in deze SEO tool aangeven welke pagina’s er wel en niet geïndexeerd mogen worden door de Google crawlers. Een onmisbare tool voor SEO specialisten. 

Ga naar Google Search Console

Google Analytics

Google Analytics is onder de gratis web data dashboards nog steeds de meestgebruikte ter wereld. Het dashboard werkt goed samen met de andere Google tools zoals Search Console en Data Studio. Het hebben van een data dashboard is cruciaal om de resultaten van je SEO strategie te kunnen doormeten. Je wilt ten slotte weten hoeveel organische bezoekers je per pagina hebt en of deze converteren. 

Ga naar Google Analytics

Screaming Frog

Screaming Frog is een crawler tool die je kunt installeren op je desktop. De gratis variant crawlt websites tot 500 URLs. Wanneer je meer URLs wilt laten crawlen en analyseren van moet je het betaalde account van Screaming Frog aanschaffen. Deze gratis variant geeft je een overzicht van onder andere je meta data, headings, status code, links en redirects.

Ga naar Screaming Frog

Answer The Public

Wil je weten hoe je doelgroep vragen stelt aan de zoekmachine over een specifieke doelgroep? Dan is Answer The Public de gratis tool die je zoekt. Met deze tool creëer je in no-time enorme lijsten met vragen over het gewenste onderwerp met zoekvolumes. Erg handig wanneer je optimaliseert voor Voice Search of op zoek bent naar customer insights.

Ga naar Answer The Public

UberSuggest

UberSuggest is mijn favoriete (deels) gratis SEO tool. Deze tool is ontwikkeld door SEO guru Neil Patel en geeft naast zoekvolumes, keyword difficulty score en gerelateerde zoekwoorden óók inzicht over op welke zoekwoorden je concurrenten goed ranken. Wanneer je geen betaalde tool wilt gebruiken voor een concurrentie analyse is Ubersuggest de beste gratis optie met veel mogelijkheden.

Sinds februari 2020 is UberSuggest een deels betaalde tool. Lees hier over de kosten en welke functies gratis blijven.

Ga naar Ubersuggest

Google My Business

Wanneer je aan de slag wilt met local SEO is dit de belangrijkste gratis tool. Via Google My Business kun je je bedrijf claimen en een listing op Google Maps laten zetten. Er zijn veel mogelijkheden om je Google My Business profiel aan te vullen om de vindbaarheid van je listing te vergroten. Dit kan namelijk leiden tot nieuwe klanten!

Ga naar Google My Business

Binnenkort wordt er op School of SEO een module gelanceerd over het optimaliseren van je Google My Business.

SemRush

SemRush is één van de meestgebruikte betaalde SEO tools voor het bijhouden van je rankings en het vinden van te optimaliseren technische SEO punten. Ook SemRush geeft een deel van de SEO tools gratis weg. Je kunt namelijk één project aanmaken zonder een betaald account te hoeven nemen. Deze tool is daarom erg geschikt voor ondernemers of bedrijven die aan de zoekmachine optimalisatie van één website werken.

Ga naar SemRush

GTmetrix

GTmetrix is één van de betere webspeed testen die gratis te gebruiken is op het internet. Deze tool test vele aspecten die invloed hebben op de snelheid van een website, zoals te grote bestanden, caching en blocking. Wat ik zo fijn aan GTmetrix vindt is dat je direct kan zien om welke bestanden en/of pagina’s het gaat, zodat je direct stappen kunt ondernemen.

Ga naar GTmetrix

Yoast SEO plugin voor WordPress

Yoast is dé SEO plugin voor WordPress websites. Deze plugin geeft per individuele pagina inzichten over hoe je de de content op de pagina kunt optimaliseren voor de zoekmachines. Het werkt met een stoplicht systeem: zodra je voldoende SEO punten hebt geoptimaliseerd gaat het licht op groen en ben je klaar om de pagina te publiceren.

Ik gebruik Yoast op alle WordPress websites waar ik mee werk. Deze plugin valt ook erg in de smaak bij grote redacties omdat iedereen dan volgens dezelfde SEO regels ter werk gaat.

Ga naar Yoast SEO plugin

seo cursus volgen