pagina-content Hoe vaak verandert Google het algoritme? | Manouk Keurntjes

Hoe vaak verandert Google het algoritme?

Het is hét gesprek onder iedereen die zich bezig houdt met zoekmachine optimalisatie: de vele aanpassingen van het Google algoritme. Er wordt mij regelmatig gevraagd hoevaak het algoritme nu echt verandert. Ik ben op onderzoek uit gegaan om deze vraag te beantwoorden.

Bevestigde algoritme veranderingen

In de afgelopen tien jaar zijn het aantal aanpassingen enorm gestegen. In 2009 waren er ‘maar’ 350-400 bevestigde aanpassingen, in 2018 maar liefst 3234. Er wordt dan ook verwacht dat er steeds meer veranderingen komen per jaar.

Hoeveel algoritme veranderingen zijn er per dag?

Er zijn gemiddeld 8.86 algoritme updates per dag. Het kan zijn dat de ene dag er ‘maar’ drie aanpassingen zijn, en de dag erop maar liefst twaalf. Google rolt de veranderingen uit wanneer deze klaar zijn, dus het ligt aan hoe snel het productie team de algoritmes uitgewerkt en klaar voor lancering kan hebben.

Het gemiddelde per dag kan natuurlijk ook gaan veranderen. Bovenstaand cijfer is het gemiddelde van 2019.

Zijn alle algoritme veranderingen belangrijk?

De meeste updates in het algoritme van Google zijn klein. Iedere update hoeft geen geheel nieuw te zijn, want vaak gaat het om updates van het huidige algoritme. Kleine aanpassingen om het algoritme nog beter te laten aansluiten bij de zoekintenties van de gebruikers bijvoorbeeld.

Ook zijn veel algoritme veranderingen voor specifieke landen en talen. Stel je voor dat Google een algoritme aanpassing doorvoert voor spelfouten in het Duits. Hier zijn alleen Duitstalige zoekmachine gebruikers én website eigenaren de doelgroep van. Oftewel: niet alle algoritme veranderingen zijn belangrijk voor iedereen, maar vaak voor een specifieke doelgroep.

0