Linkbuilding in 2019: de beste methodes

Links blijven belangrijk voor de zoekmachines, en dus ook voor je SEO strategie. Door links te verzamelen naar je website maak je duidelijk aan de zoekmachines dat jij de beste bron bent voor bepaalde content. Het hebben van relevante links van waardevolle websites blijft een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie.

Maar hoe kom je aan links in 2019? Ik heb drie linkbuilding methodes uitgeschreven waarbij je links kunt verzamelen om een manier waar de zoekmachines achterstaan. 

Linkbuilding methode 1: bereik creëren met sterke, kwalitatieve content

De eerste methode is meteen ook de meest organische: de juiste doelgroep benaderen door regelmatig sterke, kwalitatieve content te publiceren waarin je duidelijk maakt dat dit dé website is om specifieke content over een bepaalde branche te vinden. Dit soort content wordt vaak via de zoekmachines gevonden en beantwoord een specifieke vraag.

Deze content kan veel links opleveren omdat andere websites het als bron gebruiken. Omdat je als website duidelijk hebt gemaakt dat jij autoritair bent in je vakgebied is de kans zeer aanwezig dat andere websites naar je content refereren door middel van een link.

Hoe werkt het?

Om links te genereren met sterke, kwalitatieve content werk je met een SEO content kalender. In deze content kalender bepaal je strategisch over welke onderwerpen je content gaat schrijven, wat het focuszoekwoord van het artikel moet zijn en hoe verdiepend de content moet zijn. Ook helpt de kalender bij het regelmatig publiceren van content. De zoekmachines zien graag in een bepaalde regelmaat nieuwe content. Bepaal dus of je iedere maand, week of dag een nieuw artikel publiceert. Hoe meer sterke content je op je website hebt over een bepaald onderwerp, hoe meer autoriteit je krijgt.

Let op: deze methode heeft een lange aanlooptijd, maar zal uiteindelijk die gewenste links gaan opleveren.

Linkbuilding methode 2: vermeldingen laten doorlinken

De tweede methode betreft het aanvragen van links bij websites die over je content schrijven, maar geen link hebben geplaatst. Deze links zijn vrij makkelijk aan te vragen omdat het heel normaal is om online de bron van bepaalde informatie te vermelden door middel van een link.

Hoe werkt het?

Het beste kun je hiervoor een SEO tool gebruiken. De meeste SEO tools hebben een functie waarbij alle vermeldingen op het internet wekelijks worden bijgehouden. Je kunt dan kijken of je daadwerkelijk een link wil hebben van de partij die over je content schrijft en deze eventueel benaderen. Stuur een mail naar de partij met de vraag of ze alsnog een link kunnen plaatsen naar de bron (jouw website). Het is heel normaal om daar om te vragen, omdat je daadwerkelijk de bron bent.

Linkbuilding methode 3: links van de concurrenten bekijken

Tijdens je concurrentie analyse heb je een duidelijk beeld gekregen wie je concurrenten zijn. Ook zij zullen links naar hun website hebben, en de kans is groot dat deze ook interessant zijn voor jouw website.

Hoe werkt het?

Maak een backlink analyse van de backlinks van je concurrenten in een SEO tool. Bekijk waar zij hun links vandaan halen, en welke links ook interessant voor jou kunnen zijn. Let bij het analyseren wel op de spam score van een website. Je wilt geen links ontvangen van websites met een hoge spam score. Analyseer deze links en bepaal welke tactieken ook voor jouw website kunnen werken. Je zult zien dat er websites zijn die naar meerdere concurrenten linken, maar niet naar jouw website. Benader die websites en vraag waarom jouw website niet vermeld staat. Je krijgt dan hoogstwaarschijnlijk een bericht terug met de tactiek achter de samenwerking tussen de concurrenten en de website.

Hoe meer je je bezighoudt met linkbuilding, hoe slimmer je wordt met het genereren van links op de juiste plekken.