Maak van Google My Business je grootste klantenwerver

Merk je dat potentiële nieuwe klanten binnen je regio je niet goed kunnen vinden? De kans is groot dat het komt omdat je nog geen Google My Business profiel hebt, óf deze niet voldoende hebt geoptimaliseerd. In deze blog vertel ik jullie hoe je van Google My Business je grootste klantenwerver kunt maken.

Wat is local SEO?

Local SEO helpt bedrijven met het promoten van hun producten en diensten in een bepaalde omgeving. Door de locatie van de zoekmachine gebruiker te koppelen aan hetgeen dat diegene zoekt kan een zoekmachine veel specifiekere zoekresultaten leveren in die bepaalde regio, buurt, stad, wijk etc.

Naast het optimaliseren van je website kun je ook vertoond worden op Google Maps. Dit kan door aanmaken van een Google My Business profiel. Weergegeven worden op Google Maps wordt steeds belangrijker, omdat steeds meer mensen on the spot naar een bepaalde dienst of locatie zoeken. Het is daarom één van de belangrijkste factoren voor je local SEO.

Zo claim je je Google My Business account

Om een Google My Business profiel te kunnen aanmaken ga je naar https://business.google.com/. Registreer je bedrijf door een aantal vragen te beantwoorden. Vul alles zo volledig mogelijk in (ik ga later in dit artikel in op wat je perse moet invullen).

Je hebt even de tijd om je profiel zo volledig mogelijk in te vullen. Na je registratie stuurt Google je namelijk een old school kaartje met een verificatiecode. Op deze manier controleren zij of je daadwerkelijk een bedrijf hebt op het aangegeven adres. Zo voorkomen ze dat bedrijven zich inschrijven op meerdere locaties door het land terwijl zij daar niet zitten. Dit is natuurlijk misleidend voor de zoekmachine gebruiker.

Houd hier rekening mee!

Jij bent niet de enige die je Google My Business profiel kunt aanvullen. Iedereen kan namelijk suggesties insturen naar Google. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je openingstijden zijn aangepast en een klant dit aangeeft bij Google. Google heeft deze functie toegevoegd omdat helaas heel veel bedrijfseigenaren hun informatie niet up to date houden.

Je krijgt helaas niet altijd notificaties van de aanpassingen, dus bekijk je profiel maandelijks om te zorgen dat alles nog klopt. Het komt namelijk wel eens voor dat concurrenten bij elkaar foute informatie invoeren als suggestie. Erg kinderachtig, maar het komt helaas voor.

Zo optimaliseer je je Google My Business profiel

Het optimaliseren van je GMB profiel kost wat tijd, maar is niet moeilijk. Hier zijn een aantal tips waarmee je de zichtbaarheid van je profiel op Google Maps kunt verhogen.

Bedrijfsnaam en informatie

Voer je bedrijfsnaam in zonder het toevoegen van zoekwoorden. Google ziet hier graag alleen je bedrijfsnaam. Het toevoegen van zoekwoorden doe je in de omschrijving van je bedrijf. Geef duidelijk aan wat je doet, waar je je bevindt en waar je een oplossing voor biedt. Maak een keuze wat je belangrijkste zoekwoorden zijn want je omschrijving mag maximaal 750 karakters zijn. Alleen de eerste 250 zijn zichtbaar in je GMB. Houd hier rekening mee!

Bekijk ook de categorieën. Probeer 1 tot 3 passende categorieën te vinden voor je onderneming. Met behulp van deze categorieën weet Google in welke branche je werkt en kunnen ze je eenvoudig linken aan bepaalde diensten of producten.

Afbeeldingen

Volgens Google krijgen bedrijven met foto’s 42% meer aanvragen voor routebeschrijvingen en 35% meer clicks naar de website dan GMBs zonder foto’s. Het uploaden van foto’s van hoge kwaliteit is daarom cruciaal.

Het formaat van de foto’s moet minimaal 720/720 pixels zijn, en het mag niet groter dan 5MB in grootte zijn.

Upload de volgende foto’s:

  • Omslag foto
  • Logo
  • Foto’s van het gebouw waar je bedrijf zich bevindt (interieur en exterieur)
  • Populaire producten
  • Tevreden klanten
  • Werknemers/team foto’s

Heb je videomateriaal? Publiceer deze ok op Google My Business! De video’s mogen maximaal 30 seconden duren en niet groter dan 100MB zijn. Ook is het vereiste dat de kwaliteit minimaal 720p is.

Zorg dat je reviews krijgt!

Hoe hoger je review score, hoe meer verkeer er naar je website doorklikt. Logisch, want het geeft aan wat je reputatie is. Zorg daarom dat zoveel mogelijk klanten een review voor je achterlaten met relevante informatie voor potentiële nieuwe klanten.

Om ervoor te zorgen dat je reviews krijgt met bepaalde informatie kun je een aantal voorbeelden meesturen wanneer je om een review vraagt. Hierdoor kunnen ze ‘inspiratie’ opdoen, én is de kans groter dat zij daadwerkelijk een review plaatsen. Uit ervaring weet ik dat klanten vaak niet zo goed weten wat ze moeten schrijven in een review. Als je voorbeelden geeft zul je zien dat de nieuwe reviews op deze voorbeelden lijken. Zo kun je een beetje sturen wat ze over je schrijven.

Houdt je GMB up-to-date

Markeer in je agenda dat je minimaal één keer per maand je profiel naloopt om te kijken of alle informatie nog relevant is. Ook is dit een goed moment om te kijken of er nog nieuwe foto’s kunnen worden toegevoegd (nieuw personeel, nieuwe bestverkopende producten etc.).

Want net zoals met zoekmachine optimalisatie voor je website ben je nooit volledig klaar met optimaliseren.

seo cursus volgen