Waarom het transcripten van je podcasts waardevol is voor je SEO

Iedereen die wat nuttigs te vertellen heeft over zijn/haar vakgebied heeft tegenwoordig een podcast. Want steeds meer mensen luisteren liever naar een goed onderbouwd artikel dan dat zij de tijd moeten nemen om het te lezen. Plus, het luisteren van een podcast kan natuurlijk ook tijdens het sporten, boodschappen doen of autorijden.

Maar is het ook mogelijk om te ranken op de inhoud van je podcast? In deze blog vertel ik je hoe je podcasts kunt transcripten voor SEO doeleinden.

Google indexeert je podcasts

Google heeft eerder dit jaar aangekondigd dat het algoritme podcasts indexeert. Oftewel, wanneer je een podcasts zoekt dan worden deze vertoond in de zoekmachine resultaten. Dit werkt (op dit moment) alleen wanneer op de titel van de podcast. De inhoud wordt nog niet geïndexeerd.

Om ervoor te zorgen dat de inhoud van je podcasts ook worden meegenomen in de zoekmachine resultaten raad ik je aan om je podcasts te transcripten. Dit houdt letterlijk in dat je de inhoud van je gesproken podcast 1 op 1 gaat uitschrijven. Door deze tekst op je website te plaatsen neem je de waarde van de inhoud van je podcast mee naar je website.

Hoe transcript je je podcast voor SEO?

Door loop de volgende stappen om een podcast aflevering te verwerken tot een SEO tekst.

  1. Download het audio bestand
  2. Verwerk het tot een transcript*
  3. Bepaal de focus zoekwoorden van de tekst
  4. Bekijk de concurrentie op het gekozen zoekwoord
  5. Plaats de tekst op je website
  6. Optimaliseer de tekst volgens de algemene SEO-richtlijnen
  7. Meld de pagina aan voor indexatie in Search Console
  8. Houd de ranking van het gekozen zoekwoord bij in een rank tracker

Het komt er op neer dat je slim gebruik maakt van de inhoud van je podcast in de vorm van tekst in plaats van audio.

Waarom transcripten als Google de podcast indexeert?

Google indexeert de podcast gebaseerd op naam en titel, en niet de inhoud. Omdat je (waarschijnlijk) ook wilt ranken op de inhoud van je podcast is het slim om het in tekst vorm op je website te plaatsen. Zo kun je meer organisch verkeer binnenhalen omdat je rankt op één of meerdere extra zoekwoorden.

Wil je meer weten over het transcripten van je podcasts voor SEO? Neem dan contact op via koffie@manoukkeurntjes.com

seo cursus volgen