Schrijven voor SEO in 2020

Teksten schrijven voor zoekmachine optimalisatie is flink veranderd over de afgelopen jaren. Maakten we voorheen overmatig gebruik van één specifiek zoekwoord, schrijven we nu relevante en autoritaire content. Dit is een grote vooruitgang voor de lezers, maar ook voor de copywriters. Toch zijn er nog steeds een aantal punten waar je rekening mee moet houden wanneer je teksten gaat schrijven die ook goed vindbaar moeten zijn. Ik geef je in dit artikel alle tips voor het schrijven voor SEO in 2020.

Creëer daadwerkelijk nieuwe content

Het is niet meer de bedoeling dat je content gaat schrijven dat alleen als doel heeft om te ranken in de zoekmachines. Het doel moet zijn om daadwerkelijk iets nieuws te melden aan de lezers. Het algoritme wordt continue aangepast, met als doel om teksten nog beter te begrijpen en alleen kwalitatieve en relevante content hoog in de zoekmachines weer te geven. Het algoritme wordt nu zelfs per branche aangepast omdat de zoekmachines daadwerkelijk op zulk diep niveau kunnen begrijpen waar het over gaat en of het relevant en autoritair is ten opzichte van vergelijkbare content op het web van eventuele concurrerende websites. Door echt nieuwe content te creëren heb je dus een streepje voor bij de zoekmachines.

Denk goed na over de titel

Een sterke, goede titel kan ervoor zorgen dat zoekmachinegebruikers daadwerkelijk naar je website gaan door op de snippet te klikken. Een titel met de juiste woorden (het focuszoekwoord) zorgt namelijk niet alleen voor positieve aandacht van de zoekmachines maar kan ook mensen verleiden.

Goede titels beschikken over één of meerdere van de volgende elementen:

 • Net genoeg info om mensen nieuwsgierig te maken, maar te weinig informatie om wel door te moeten klikken voor de gezochte info.
 • Cijfers: 5 tips om…. De 8 beste… 10 redenen om…
 • Verleidelijke woorden: nieuw, gratis, korting
 • Jaartallen: zo schrijf je voor SEO in 2020. Zo laat je zien dat het artikel heel erg relevant is

Schrijf slimme meta data

Behalve een sterke, pakkende titel heb je ook een omschrijving waarmee je zoekmachinegebruikers naar de website kan trekken. In de meta omschrijving heb je extra ruimte om mensen over te halen om daadwerkelijk naar je website te navigeren. Je kan gebruik maken van de elementen die ook bij de titel vermeld staan, maar vergeet niet om een call-to-action te plaatsen in de omschrijving. Maak duidelijk waarom mensen juist naar jouw pagina moeten navigeren, en niet naar die van de concurrentie!

Maak gebruik van interne én externe linking

Interne én externe linking zijn waardevolle technieken om een pagina te optimaliseren. Door een interne link te plaatsen in een SEO tekst naar andere SEO pagina’s binnen de website geef je aan dat er specifieke informatie op die andere pagina staat. Hoe meer interne links er binnen je website staan naar die specifieke pagina, hoe duidelijker het voor de zoekmachine crawlers wordt dat er op die pagina echt goede informatie staat over dat onderwerp. Plaats interne links daarom altijd op een woordencombinatie dat uitlegt wat het onderwerp is. Dit is vaak het focus zoekwoord.

Ook externe links zijn waardevol. Stel je voor dat websites naar jou refereren omdat je autoritair bent in je branche, maar jij nooit naar een andere website refereert. Dan is het niet gebalanceerd. Af en toe linken naar een externe bron laat juist zien in welke categorie je content valt en waar je eventueel wat informatie vandaan haalt. Zie het als een bronvermelding.

Maak gebruik van headings

Wanneer je teksten schrijft voor SEO doeleinden is het van groot belang dat je gebruik maakt van headings.

Een heading is een kop of tussenkop waarbij specifieke HTML wordt toegevoegd zodat de zoekmachines deze koppen kunnen herkennen. Door het gebruik van headings is het voor de zoekmachines makkelijker om het onderwerp van de pagina vast te leggen. Deze informatie wordt deels gebruikt om te bepalen op welk zoekwoord een pagina kan gaan ranken.

Headings zijn zeer krachtige elementen in een SEO-tekst. Dit geldt zowel voor bezoekers als voor zoekmachines. Zoals hierboven omschreven gebruiken zoekmachines de headings om uit te kunnen lezen wat het hoofdonderwerp (heading 1) van de tekst is en wat de ondersteunende sub-onderwerpen (heading 2, 3, 4 etc.) zijn. Bezoekers scannen de koppen van de tekst en op basis daarvan besluiten ze gericht te gaan lezen. Het is dus belangrijk dat de headings gevuld worden aan de hand van de belangrijkste zoekwoorden. 

Wanneer je een CMS zoals bijvoorbeeld WordPress of Drupal gebruikt is het zeer eenvoudig om headings toe te passen omdat deze functie standaard in de tekst-editor staat. Je kunt in de meeste CMS-systemen een heading aanmaken door simpelweg de kop te selecteren en in het uitklapmenu te kiezen voor het gewenste type koptekst.

Houd er rekening mee dat de titel van een pagina in de meeste CMS-systemen automatisch een H1 heading wordt.

Wanneer gebruik je welke heading?

Er zijn een aantal regels voor het gebruiken van headings:

schrijven voor seo 2020

Er zit een duidelijke logica in het gebruiken van de headings. Naarmate je vaker teksten voor SEO bepaal je steeds makkelijker welke headings er op welke kop horen.

De lengte van de tekst

Er is geen vast gegeven voor wat de juiste lengte voor een goede SEO-tekst is. Bezoekers houden van kort en krachtig, terwijl zoekmachines juist wat langere teksten prefereren. Anderzijds kun je zeggen dat een goede SEO-tekst, geen goede tekst is als de bezoekers daarop afhaken. Wij adviseren daarom om de volgende regel te gebruiken:

Maak de tekst net zo lang als nodig is om alle facetten van het onderwerp goed aan bod te kunnen laten komen. Schrijf niet om het schrijven, maar wees wél volledig.

Met deze regel in het achterhoofd snap je dat elk onderwerp een andere ideale lengte heeft. SEO-teksten zijn een complex onderwerp en dit artikel is daarom ook ruim 3300 woorden lang. Een artikel over een eenvoudig onderwerp zal aanzienlijk korter zijn.

Creëer toegevoegde waarde

Het klinkt heel simpel, maar zorg daadwerkelijk met je tekst voor echte toegevoegde waarde, want alleen dan behaal je hoge rankings. Met toegevoegde waarde verstaan wij dat een tekst niet vergelijkbaar is met die van al je concurrenten. Door informatie aan de tekst toe te voegen waar geen andere website over schrijft geef je aan dat jij de expert bent op dat gebied. En dat is precies het type content dat de zoekmachines willen vertonen in de zoekresultaten.

Is je tekst vergelijkbaar met die van al je concurrenten, dan voegt deze niets toe en had je hem net zo goed niet kunnen schrijven. De informatie is dan al op voldoende plekken op het internet te vinden, de klant zal je niet als ‘autoriteit’ gaan zien en ook de zoekmachine heeft geen enkele reden om jouw tekst te laten zien boven die van je concurrenten.

Maak gebruik van semantic zoekwoorden

Semantic zoekwoorden zijn woorden die gerelateerd zijn aan het focus onderwerp van de tekst. Deze extra zoekwoorden verrijken de tekst en zijn daarom een goede aanvulling voor de tekst. Zoals ik boven in de tekst al liet blijken is het tijdperk van het overmatig gebruiken van zoekwoorden voorbij. Door semantic zoekwoorden te gebruiken geef je alsnog aan dat je over iets specifieks schrijft maar het wat breder aanvult.

Je vindt je semantic zoekwoorden door je focus zoekwoord in een zoekmachine te zoeken. Bijvoorbeeld: wanneer je een pagina optimaliseert voor ‘SEO specialist Amsterdam‘ vul je deze term in het zoekveld. Wanneer je op zoeken klikt en naar beneden scrollt zie een lijst met gerelateerde termen (zie onderstaande afbeelding). Dit zijn je semantic zoekwoorden. Gebruik een aantal van deze termen om de tekst te verrijken.

schrijven voor seo in 2019 - semantic zoekwoorden

Door je aan deze punten te houden creëer je sterke, SEO vriendelijke teksten. Zodra er nieuwe manieren zijn om je content te optimaliseren zal ik dit artikel direct aanpassen met de nieuwe technieken.

Ga alleen voor kwaliteit

Naast dat de zoekmachines letten op de inhoudelijke kwaliteit van een SEO-tekst is het ook van groot belang dat er op de volgende punten wordt gelet: 

Natuurlijk leesbaar

Zorg dat de tekst goed en natuurlijk leesbaar is. Gebruik daarom relatief korte zinnen, werk met alinea’s en tussenkopjes en gebruik geen onnodig moeilijke woorden. Zorg ook dat de tekst niet spammy overkomt. Hiermee bedoelen wij dat er niet overmatig gebruik wordt gemaakt van het focus zoekwoord, links, dik gedrukte woorden en uitgelichte quotes.

Tip: Lees de tekst minimaal 1 keer hardop aan jezelf voor. Je hoort dan direct of de tekst lekker loopt, of dat er nog valt te optimaliseren.

Maak geen schrijffouten

Het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar zorg dat er geen schrijffouten in je SEO-teksten zitten. De zoekmachines letten daadwerkelijk op taalfouten. Deze gaan ten slotte ten kosten van de inhoudelijke kwaliteit van het content stuk. Voorkom fouten met f-jes, v-tjes, d-tjes en t-tjes. Zorg dat niet alleen de woorden maar ook de grammatica correct is. Maak daarom altijd gebruik van een spellingchecker!

Schrijf originele teksten

Het hoort niet maar toch gebeurt het nog veel te vaak: tekstschrijvers vinden elders een goed voorbeeld-artikel, en uiteindelijk is een groot deel van de zinnen uit dat originele stuk 1 op 1 gekopieerd. Copycats, daar houden wij niet van en Google denkt daar precies zo over. 

Heb jij toch tekst gekopieerd van een andere site, dan zal google je daar op afrekenen door de pagina niet hoog te waarderen. Heb jij tekst van een andere pagina op je eigen site gekopieerd? Ook dan zal Google je daarop afwaarderen omdat dat als manipulatie gezien wordt. 

Gebruik Siteliner om interne duplicates te vinden. Gebruik Copyscape om kopieën op andere sites te vinden.

Maak gebruik van multimedia

Tekst is een belangrijke factor voor je vindbaarheid. Maar wist je dat het gebruiken van multimedia een pagina kwalitatiever maakt? 

De zoekmachines houden ervan wanneer je je best doet om een pagina gebruiksvriendelijk te maken. En niets werkt beter om ervoor te zorgen dat bezoekers je volledige pagina bekijken dan het afwisselen met verschillende typen content: multimedia.

Probeer daarom je tekst af te wisselen met onder andere:

 • afbeeldingen
 • video’s
 • PDFs
 • infographics
 • podcast / audio tracks
 • uitgelichte quotes/citaten
 • etc.

Vul bij het gebruiken van afbeeldingen altijd de alt-tekst in. 

De alt-tekst is een alternatieve benaming voor een afbeelding. Deze is niet zichtbaar voor de websitebezoeker, maar alleen voor de zoekmachine bots. De bots kunnen niet zien wat er exact op een afbeelding staat. Door in te vullen wat er te zien is op de afbeelding kan de zoekmachine bepalen hoe relevant dat is voor de SEO-waarde van de tekst. 

Tip: gebruik – wanneer mogelijk – het focus zoekwoord als alt-tekst. Wanneer je een tekst hebt geschreven over stadsfietsen en je een afbeelding gebruikt van een Gazelle stadsfiets is het aan te raden om ‘Gazelle stadsfiets’ als alt-tekst in te vullen. Een extra vermelding van het focus zoekwoord in een alt-tekst kan namelijk helpen bij het verhogen van je vindbaarheid. 

seo cursus volgen