SEO evergreens: investeer in long-term SEO verkeer

Als website eigenaar wil je natuurlijk zoveel mogelijk verkeer trekken naar website. Dat kun je doen vanuit verschillende kanalen zoals social media, adverteren of door organisch verkeer uit de zoekmachines aan te trekken. Wanneer je wilt gaan focussen op het schrijven van teksten voor SEO is het inzetten op evergreens een slimme zet. Maar wat zijn SEO evergreens?

Wat zijn SEO evergreens?

Evergreen content is content dat is ontworpen om op de lange termijn relevant te blijven. Hierdoor kun je – als je hoog rankt op een evergreen – het hele jaar door een stabiele stroom aan organische bezoekers verwachten. Evergreen content is (meestal) niet verbonden aan een bepaalde periode. Nieuws, recensies en content over een trending onderwerp passen daarom niet thuis in het rijtje evergreens.

Er zijn evergreen onderwerpen die – naar mijn mening – wel tijdsgebonden zijn. Daar is niet iedere marketeer het over eens. Ik vind dat wanneer jij sterke content hebt geschreven over kerst/Sint/Paas gerelateerde onderwerpen waar ieder jaar weer op wordt gezocht wel in dit rijtje thuis hoort. Want Chris Rea (Driving Home for Christmas) heeft ook één kersthitje geschreven en opgenomen en profiteert hier ieder jaar weer van.

Hoe vind je een evergreen onderwerp?

Er zijn een aantal factoren waaraan je een SEO evergreen onderwerp kunt herkennen. De allerbelangrijkste is kwaliteit. Een evergreen bestaat altijd uit kwalitatief goede content. Het geeft daadwerkelijk antwoord op een bepaalde vraag en is daardoor relevant. Google is gek op kwaliteit en relevantie waardoor het gebruiken van evergreens een win-win zijn voor je SEO strategie. Daarnaast heeft een evergreen altijd een aantrekkelijke kop. En dan doel ik niet op clickbait achtige titels, maar titels waarin heel duidelijk wordt weergegeven waar het stuk content over gaat en dat aangeeft of je vraag beantwoord gaat worden op de pagina. Een evergreen heeft altijd een to-the-point titel waarin het focus onderwerp (en focus zoekwoord) direct duidelijk is.

Ook staat leesbaarheid voorop. Omdat evergreens voornamelijk informatief zijn is leesbaarheid erg belangrijk. Vooral wanneer er complexe vraagstukken worden beantwoord is het key om ervoor te zorgen dat door te de tekst te scannen duidelijk is welke content er waar staat. Een evergreen heeft daarom voldoende headings, afbeeldingen en opsommingen om het overzichtelijk te maken. Tot slot is het geschreven met SEO in gedachten: er is een duidelijk focus onderwerp dat geoptimaliseerd is volgens de SEO content richtlijnen.

Moet je SEO evergreens onderhouden?

Het is een ‘tijdloos’ artikel. Maar ook tijdloze artikelen kunnen een opfrisbeurt gebruiken. Een SEO evergreen heeft ook wat onderhoud nodig.

Stel je voor: je schreef in 2018 een ijzersterk artikel over hoe je aan meer Instagram volgers kunt komen zonder deze te hoeven inkopen en Google geeft je een hoge positie in de zoekmachines. Top, lekker bezig! Maar dan zie je dat je langzaamaan wegzakt en dat er andere artikelen over het onderwerp boven je komen te staan in de zoekmachines… Hoe dit komt? Omdat zij (hoogstwaarschijnlijk) het artikel recentelijk hebben gepubliceerd. Het onderwerp van dit artikel is tijdloos, maar het antwoord dat mensen zoeken niet. Want het algoritme van Instagram verandert regelmatig, en dat betekent dat je artikel ook aangepast moet worden met relevante informatie.

Ik raad daarom aan om minimaal één keer per jaar te kijken of je evergreens nog relevant genoeg zijn door naar de volgende punten te kijken:

  • Is er nieuwe informatie over het onderwerp?
  • Is er inmiddels een goede video op YouTube over het onderwerp dat je in het artikel kunt verwerken?
  • Is alle content in het artikel nog relevant of zijn er dingen verandert?

And last but not least. Herschrijf je de content? Publiceer de pagina dan opnieuw op een recente datum. Hierdoor weten de zoekmachines dat je de content hebt vernieuwd en dat jouw content later is gepubliceerd dan de pagina’s van je concurrenten.

Wil je ook aan de slag met SEO evergreens?

Wil jij ook een stabiele stroom aan organische bezoekers naar je website trekken, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik kan je daarbij helpen! De afgelopen jaren heb ik SEO evergreen strategieën opgezet en uitgevoerd voor merken zoals Ouders van Nu, Kek Mama, Margriet en Pixel Vault. Neem voor meer informatie contact met mij op via koffie@manoukkeurntjes.com.