Een SEO meetplan maken

Om te weten of je SEO-optimalisatie werkzaamheden succesvol zijn, moet je rankings, links en organisch verkeer gaan meten. Deze data helpt bij het maken van een analyse en het bepalen en het bijsturen van je SEO-strategie.

Deze cijfers moet je in de gaten houden

Geen enkel SEO-traject is hetzelfde, toch zijn er een aantal gegevens die universeel gebruikt kunnen worden om je progressie op SEO-gebied bij te houden. Deze SEO-cijfers verzamel je iedere eerste week van de maand in een document of dashboard zodat je inzicht hebt op je voortgang.

Domain authority

Domain authority is een waarde dat voorspelt hoe goed een pagina kan ranken. Hoe hoger de domain authority is, hoe groter de potentie is om hoog te ranken met individuele pagina’s. Een domain authority is een cijfer tussen de 0 en 100, waarbij 100 het maximale is dat je kunt halen.

Let op: deze metric is samengesteld door een algoritme van Moz (Amerikaanse SEO tooling bedrijf), niet door Google. Google maakt geen gebruikt van deze waardes bij het bepalen van de rankings. Deze metric is puur een indicatie voor jezelf om te weten waar je zit qua SEO-waarde.

Iedere grote SEO tool beschikt over een domain authority checker. Heb je geen grote SEO tool? Gebruik dan een gratis online tool zoals Domain Authority Checker.

Snelheid meten

De snelheid van je website heeft invloed op je rankings. Het is daarom van belang dat je een aantal gegevens in de gaten houdt die laten zien hoe snel je website is.

Mobiele/desktop snelheid
Google heeft een gratis tool ontwikkeld om inzicht te krijgen in je mobiele en desktop snelheid: Google PageSpeed Insights. Door een URL in te voeren krijg je een snelheidsindicatie te zien voor je mobiele en desktopwebsite. Wanneer deze scores hoger dan 80 zijn, zit het goed met je snelheid. Is het lager? Dan valt er nog genoeg te optimaliseren.

Inlaadtijd en grootte van je website in MB’s
De inlaadtijd en grootte van je website in megabytes hebben invloed op de snelheid van je website. De inlaadtijd wordt weergegeven in seconden. Hoe lager dit getal is, hoe beter. Wanneer je website in minder dan 3 seconden inlaadt, is het een snelle website. Doet je website er aanzienlijk langer over? Dan valt er nog wat te optimaliseren. De grootte van de website is weergegeven in MB’s. Ook hier geldt hoe lager hoe beter. Probeer de grootte van je website onder de 1 MB te houden.

Deze metrics geven je inzicht of een websitebezoeker een gebruiksvriendelijke ervaring hebben of juist snel weer vertrekken, omdat je website te traag is. Per website is het verschillend wat haalbaar is. Een website met weinig speciale functies is veel sneller dan een website met veel bijzondere functies. Soms is het niet haalbaar om deze scores naar beneden te krijgen.

Beide gegevens zijn te vinden door de gratis speed test te doen van GT Metrix. Voer je website in, klik op ‘analyze’ en na gemiddeld een minuut krijg je een snelheidsrapport. Aan de rechterbovenzijde vind je beide gegevens.

Visibility score
De visibility score is de verhouding tussen de vermeldingen in de zoekmachines en de opgegeven sleutelwoorden. Deze score wordt weergegeven in een percentage. Een website wordt als zeer succesvol gezien wanneer het een visibility score heeft van 35-45%. Je visibility score geeft je een indicatie van de algemene zichtbaarheid van je website.

De meeste SEO tools geven een visibility score weer op de overzichtspagina van al je rankings of de overzichtspagina van al je SEO-projecten. Zonder een betaalde tool is het niet mogelijk om je visibility score te bekijken.

Organisch verkeer

Het doel van het optimaliseren van je website voor de zoekmachines is om meer organische bezoekers naar je website te trekken. Het is daarom je allerbelangrijkste metric. Hieronder leg ik aan je uit waar deze voor staan en wat je kan leren van deze cijfers.

Sessies uit organisch verkeer
Houd iedere maand bij hoeveel organische sessies er op je website zijn geweest. Een sessie is een groep interacties die binnen een bepaalde periode plaatsvinden op je website. Een sessie kan bijvoorbeeld meerdere paginaweergaven, sociale interacties en conversies bevatten. Een sessie wordt beëindigd na 30 minuten inactiviteit, het sluiten van het venster of om middernacht. Een sessie is dus een gericht bezoek met een bepaald doel op de website.

Het totale aantal bezoekers uit organisch verkeer per maand vind je in je Google Analytics dashboard. Ga op de homepage van je dashboard naar Acquisitie > Alle verkeer > Kanalen. Zorg dat je aan de rechterbovenzijde van je dashboard de juiste periode hebt gemarkeerd. Je krijgt nu een overzicht van je verkeer verdeeld over alle verschillende acquisitie kanalen. Zoek het kanaal ‘organisch’ en kijk wat er onder sessies staat. Dit zijn je organische sessies van de gemarkeerde maand.

Target organische sessies
Het doel van je SEO-traject is om je organisch verkeer te verhogen. Geef jezelf daarom een doelstelling per maand. In het begin is het lastig om te bepalen hoeveel het mogelijk is om te stijgen, maar wanneer je je data regelmatig in de gaten houdt tijdens je optimalisatie traject ga je zien wat er mogelijk is. Je kan dan per maand een doelstelling invullen. 

Totale organische targets
Om een duidelijk beeld te krijgen van je totale organische groei ten opzichte van je jaardoel (alle maandtargets bij elkaar opgeteld) is het interessant om te weten op hoeveel procent je zit.

seo cursus volgen