Dit zijn de SEO trends van 2020

De laatste week van het jaar 2019 is bijna aangebroken. Dat betekent voor mij dat het hoog tijd is om te kijken welke SEO trends er in 2020 de overhand gaan namen. Ik heb het vermoeden dat de volgende trends belangrijk gaan zijn in het aankomende jaar. Lees je mee?

Nog meer verschillende soorten SERPs

Google is aan het focussen op het direct beantwoorden van de vraag in de zoekmachines in plaats van het laten doorklikken naar websites. En de beste manier om een goed antwoord te formuleren in de resultaten is veelal in de vorm van een featured snippet. Een featured snippet is een uitgelichte zoekresultaat. Je ziet ze nu voornamelijk voorbij komen in de vormen van lijstjes, een uitgelichte begrip-omschrijving en in de vorm van een FAQ. De verwachting is dan ook dat er in 2020 een aantal nieuwe soorten SERPs geïntroduceerd zullen worden.

Nieuwe vormen van structured data

Bij het vorige punt hoort natuurlijk ook automatisch deze trend: nieuwe vormen van structured data. Structured data wordt gebruikt om specifieke content uit te lichten in je zoekresultaat. Bij het introduceren van nieuwe soorten zoekresultaten zal er ook nieuwe structured data worden geïntroduceerd.

Er zullen waarschijnlijk ook wat soorten structured data verdwijnen. In 2019 verdwenen verschillende soorten review sterren uit de zoekresultaten (lees het artikel hier), en de kans is groot dat er andere ‘gedateerde’ structured data vormen plaats zullen maken voor nieuwe varianten.

Weer veel gesleutel aan het algoritme

In 2019 is er meer dan ooit gesleuteld aan het algoritme. Naast het doorvoeren van meerdere core algoritme veranderingen (aanpassingen binnen het basis algoritme) verwacht ik ook dat er nog meer kleine veranderingen zullen komen in 2020 die zullen inspelen op specifieke branches. Google is aan het focussen op het perfectioneren van het algoritme voor diverse branches zodat de zoekmachine gebruiker in no-time hoogwaardige, kwalitatieve antwoorden kan gaan vinden zonder de kwaliteit van de bron te hoeven beoordelen. En daar zullen weer wat heftige algoritme aanpassingen bij te pas komen.

De focus blijft op het leveren van kwaliteit

Er komen jaarlijks steeds meer ranking factoren bij. De focus van de meeste ranking factoren ligt op het leveren van kwaliteit. Oftewel: het bevredigen van de behoeften van de zoekmachine gebruiker door in te spelen op de wensen van de zoekmachine gebruiker: het juiste antwoord leveren op hun vraag, maar ook werken aan de gebruiksvriendelijkheid en de betrouwbaarheid van een website. Dat werd vorig jaar al door Google bevestigd door het E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) principe, maar de verwachting is dat de algoritme aanpassingen nog meer zullen inspelen op kwaliteit boven kwantiteit. Een zeer goede ontwikkeling!

De conclusie van deze SEO trends? Blijf consistent werken aan de kwaliteit van je content en je website, want dan zit je goed. Gebruik – wanneer mogelijk – de nieuwe functies van Google zoals de structured data. Hierdoor speel je in op de wensen van Google: het geven van de beste informatie in de zoekresultaten in plaats van alleen op je eigen website.

Heb je vragen over deze trends? Stuur mij dan een e-mail via koffie@manoukkeurntjes.com.

seo cursus volgen