Zo bepaal je je SMART marketingdoelstellingen voor SEO

Jij hebt met een bepaalde reden de keuze gemaakt om aan de slag te gaan met marketing. De reden kan zijn dat je meer doelgericht verkeer naar je website wilt trekken, als merk beter zichtbaar wil zijn (brand awareness) of een heel breed publiek willen aantrekken voor grote verkeersaantallen op je website.

SEO is een marketingvorm dat een grote bijdrage kan leveren  om bovenstaande doelstellingen te behalen. Door tactische aanpassingen te maken aan je website kun je gaan ranken op nieuwe zoekwoorden, of bestaande pagina’s beter laten ranken waardoor je je marketing doelen kan behalen.

Ga geen marketingdoelstellingen verzinnen die gebaseerd zijn op de huidige rankings van je website. Het gebeurd vaak dat er SEO strategieën worden uitgezet gebaseerd op hoge rankings die niets te maken hebben met de marketingdoelstellingen van een bedrijf. Bijvoorbeeld wanneer je heel veel organisch verkeer aantrekt via een aantal blogartikelen op je website, maar dit verkeer niet converteert omdat je niet de juiste doelgroep aantreft. Natuurlijk heb je dan een manier gevonden om je organische verkeer te verhogen, alleen heb je als bedrijf niets aan deze bezoekers waardoor je simpelweg voor niets veel moeite stopt in het schrijven van blogartikelen. Werk altijd vanuit een SEO strategie dat aansluit bij je SMART marketingdoelstellingen.

Wat zijn je marketingdoelstellingen?

Je marketingdoelstellingen bepalen de koers van je onderneming, en ook je SEO strategie. Deze doelstellingen helpen je bedrijf met het belopen van het juiste pad richting datgene dat je wilt bereiken. De doelstellingen geven aan wat je wanneer wilt bereik en wat het gewenste resultaat is. Om de marketingdoelstellingen op de juiste manier te formuleren gebruiken de meeste marketeers het SMART-principe. SMART staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Specifiek

Specifiek staat voor het duidelijk en concreet omschrijven van je doel. Wanneer je aangeeft dat ‘het organische verkeer moet groeien’ is dit niet specifiek genoeg. Geef dan een doel aan in een getal, bedrag, percentage etc.

Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om een doelstelling specifiek te maken zijn:

  • Waar?
  • Wanneer?
  • Wie?
  • Waarom?

Het specificeren van je doelstelling is ook erg belangrijk voor de volgende stap.

Meetbaar

Om te bepalen of de doelstellingen behaald zijn moeten ze meetbaar zijn. Je wilt natuurlijk wel weten of je strategie daadwerkelijk verschil heeft gemaakt.

Vraag jezelf daarom altijd af hoe een doelstelling doorgemeten kan worden. Dit kan door middel van bijvoorbeeld een x aantal conversies of een groei in percentage. Om de groei te kunnen meten maak je altijd een nulmeting voor je aan de slag gaat met de optimalisatie slagen.

Acceptabel

Passen de doelstellingen die je opstelt voor SEO bij de doelstellingen van het bedrijf? En is er wel voldoende capaciteit om de doelstellingen te behalen? Staat je personeel achter deze doelstellingen? Dit soort overwegingen vallen onder acceptabel.

Realistisch

Zijn de doelen realistisch? Oftewel: zijn de plannen die gemaakt zijn haalbaar en is er voldoende budget, kennis, capaciteit en middelen? Dit is erg belangrijk voor de motivatie van de mensen die het gaan uitvoeren.

Tijdgebonden

De doelstelling moeten een duidelijke start- en einddatum hebben. Want zonder een aanduiding in tijd is er geen finishlijn voor de geplande werkzaamheden. Een duidelijke planning is cruciaal bij het behalen van marketingdoelstellingen.

SMART doelstellingen

Het opstellen van SMART marketing doelstellingen hoeft helemaal geen ingewikkelde klus te zijn. Bepaal daarom eerst wat je doelstellingen zijn en loop daarna het SMART principe door. Op deze manier vul je je doelstelling aan en krijg je volledige, haalbare doelstellingen die duidelijk gespecificeerd zijn.

Wil je meer weten over SMART doelstellingen? Stuur dan een bericht via deze pagina.

seo cursus volgen