Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Als SEO consultant krijg ik vaak de vraag of ik ook SEA kan doen voor een website. Dit is geen rare vraag. Deze diensten worden namelijk vaak gecombineerd en daarom werk ik samen met een SEA partner: online marketing bureau Mad Pack. Toch merk ik dat het verschil tussen de twee zoekmachine diensten niet altijd even duidelijk is. Daarom heb ik samen met Mad Pack deze blog opgesteld. Aan het einde van deze pagina weet je het verschil tussen SEO en SEA en of het wat voor jouw bedrijf is.

Wat is SEO?

SEO (Search Engine Optimization) is een verzamelterm voor het optimaliseren van alle interne en externe factoren binnen een website om beter zichtbaar te worden binnen de zoekmachines op bepaalde zoektermen.

SEO bestaat uit drie verschillende pijlers: content, techniek en autoriteit. Door de punten die onder deze pijlers vallen te optimaliseren maak je de website vriendelijker voor de zoekmachines, waardoor je hoger kan ranken op de gewenste zoekwoorden. Wil je meer lezen over de drie pijlers? Lees dan dit artikel.

Wanneer kies je voor SEO?

SEO is geschikt voor iedere website die op de lange termijn een stabiele stroom aan gerichte bezoekers wilt aantrekken omdat je bijvoorbeeld klanten wilt werven of producten diensten wil verkopen.

Voor- en nadelen van SEO

Het grootste voordeel van SEO is dat het vrijwel geen geld hoeft te kosten. Veel website eigenaren hebben voldoende vaardigheden om bijna alle werkzaamheden zelf op te pakken, zoals het schrijven van SEO teksten en het optimaliseren van de techniek. Het enige wat je nodig hebt zijn richtlijnen voor het vinden van je optimalisatie punten en hoe je deze kunt oppakken. Heb je interesse in het zelf optimaliseren van je website, maar weet je niet waar je moet beginnen? Volg dan de SEO cursus met persoonlijke begeleiding.

Wat als nadeel gezien kan worden van SEO is dat het een lange termijn investering is. Om hoog te kunnen ranken op zoekwoorden heb je een goede basis nodig: een prima domein score, een gebruiksvriendelijke website en kwalitatieve content. De basis in orde krijgen kost niet heel veel tijd, maar het blijven optimaliseren van de content en het wachten op eventuele resultaten in de zoekmachines kan vrij lang duren. Hier wordt vaak geen rekening mee gehouden waardoor er verkeerde verwachtingen worden geschept over de snelheid van de resultaten. Meer weten? Lees dan dit artikel over hoe snel je resultaten mag verwachten bij SEO optimalisatie.

Wat is SEA?

SEA (Search Engine Advertising), ook wel Google AdWords genoemd, helpt je organisatie om meer omzet te genereren door potentiële klanten op het juiste moment naar je diensten of producten te leiden door middel van advertenties in de zoekresultaten. In tegenstelling tot SEO kost het geld om met de zoekwoorden zichtbaar te zijn maar de posities zijn daarmee direct verkregen.

In Google Adwords kun je per campagne aangeven welke zoekwoorden belangrijk zijn voor jouw product of dienst. Omdat meerdere partijen op dezelfde zoekwoorden gevonden willen worden bevat Google AdWords het Real Time Bidding Process. Dit houdt in dat de campagnes continu in de gaten moeten worden gehouden en het budget slim moet worden ingezet op woorden die goed voor je product of dienst werken maar wel een lage cost-per-click hebben.

Voor- en na delen van SEA

Er zijn – net als met elke andere vorm van marketing – voordelen en nadelen te bedenken bij SEA. Het grote voordeel is dat je direct na het opzetten van de campagnes live en zichtbaar bent in Google. Het grote nadeel daarbij mag meteen ook duidelijk zijn. Je bent alleen zichtbaar zolang je actief media budget spendeert. Stop je met betalen dan zijn je advertenties en zichtbaarheid in Google direct weg.

Wanneer kies je voor SEA?

SEA wordt vaak ingezet om direct zichtbaarheid te verkrijgen in Google. Het is zeer goed door te meten wat het effect van verschillende zoekwoorden is in combinatie met biedingen en het geeft input die toegepast kan worden voor de SEO strategie. Doordat alles goed doormeetbaar is en af te zetten valt tegen je budget kosten kan je snel en effectief optimaliseren en de campagnes laten draaien mits de return on investment positief is.

Wanneer zet je SEO en SEA samen in?

SEO en SEA kun je altijd samen inzetten omdat je nooit direct met SEO bovenaan staat in de zoekmachines. Om die tijd te overbruggen en direct wat te doen om leads te verzamelen is SEA een goede tijdelijke oplossing. Je gebruikt SEA als input voor je SEO strategie om te kijken welke zoekwoorden converteren en daar optimaliseer je de organische vindbaarheid voor. Zo doe je niet onnodig SEO werk en kan je gefocust werken aan de zoekwoorden die het meeste opleveren voor je business.

Meer weten over SEA?

Neem dan contact op met Michiel Agterberg van online marketing bureau Mad Pack. Je kunt hem mailen via michiel@madpack.works of direct contact met hem opnemen via 020 – 21 01 505