Veel merken maken gebruik van influencer marketing. Dit is een vrij nieuwe marketing techniek waarbij een brand een samenwerking aangaan met individuelen die veel volgers hebben op hun online kanalen zoals social media en hun eigen website. De influencer promoot producten of diensten door middel van authentieke, visuele uitingen. Deze manier van adverteren (want dat is het natuurlijk nog steeds) komt organisch over en blijkt voor een aantal branches effectiever te werken dan gepushte advertenties.

Met deze blog wil ik je introduceren tot een nieuwe vorm van deze marketing strategie: micro influencer marketing. Lees je mee?

Wat is een micro influencer?

Micro influencers zijn social media gebruikers die geen celebrities, experts of publieke figuren zijn. Ze delen daarentegen wel specifieke content op hun sociale kanalen waardoor ze een doelgroep aanspreken met bepaalde interesses. Micro influencers hebben aanzienlijk minder volgers dan de celebrities – van 2500 tot tienduizenden – maar genereren veel engagement bij een specifieke doelgroep. En wanneer je als marketeer influencers inschakelt voor je merk is het de interactie met je doelgroep – de engagement – waar het om gaat.

Waarom micro influencers zo waardevol zijn

Waarom zou je micro influencers inzetten voor je merk terwijl je ook influencers kunt gebruiken met een veel grotere fanbase? Ik kan mij goed voorstellen dat dit niet als een logische stap aanvoelt. Er zijn een aantal redenen waarom micro influencers van meerwaarde kunnen zijn voor je merk:

Micro influencers hebben meer engagement

Uit een onderzoek van Markerly is gebleken dat hoe meer volgers een Instagram account heeft, hoe minder engagement er is. Zij publiceerde de volgende cijfers:

  • Gebruikers met minder dan 1000 volgers genereren 8 % likes
  • Gebruikers met 10K – 100K volgers genereren 2,4 % likes
  • Gebruikers met 1M – 10M volgers genereren 1,7 % likes

Uit deze cijfers blijkt dat je beter meerdere micro influencers kan inzetten dan één influencers met een enorm bereik. Aan bovenstaande cijfers te zien kun je – wanneer je veel engagement wilt – het beste influencers inzetten die minder dan 10K volgers hebben en zich focussen op jou specifieke doelgroep.

Micro influencers zijn betaalbaar

Micro influencers zijn over het algemeen beter betaalbaar dan celebrities of influencers met miljoenen volgers. Zij kunnen bedragen vragen tot wel 75K voor één gesponsorde post op hun Instagram account terwijl een micro influencer nooit meer dan een paar honderd euro vraagt. Je kan meer dan 100 micro influencers inzetten van het budget dat een celebrity vraagt. Dan is de keuze makkelijk, toch?

Micro influencers zijn meer authentiek

Micro influencers zijn ‘echte mensen’, dus ook hun content is echt. De kans is groter dat de content van een micro influencer daadwerkelijk door de persoon is gecreëerd. Influencers met een enorm volgersaantal hebben vaak mensen in dienst die de content voor hun creëren, dus ook de betaalde posts. Wanneer je authentieke content wilt dat echt vanuit de influencer komt dan raad ik aan te kiezen voor micro influencers.

Natuurlijk zit er ook een nadeel aan micro influencers. Wanneer je wel een grote groep wilt aanspreken moet je veel samenwerkingen aangaan. De relaties die je opbouwt zullen meer duurzaam zijn dan die met de grotere, meer commerciële influencers, maar je bent veel tijd kwijt aan de communicatie tussen jou en de micro influencers. Maar is dit het waard? Wij vinden van wel!

seo cursus volgen