Waarom is schrijven voor SEO belangrijk?

Het schrijven voor SEO kan gezien worden als content marketing, gezien je voor specifieke doeleinden bepaalde soorten content gaat schrijven. Maar waarom is het schrijven voor SEO zo belangrijk voor je website?

Strategisch gebruik maken van zoekwoorden

Wellicht is het je al bekend dat het schrijven voor SEO niet meer puur draait om het plaatsen van zoekwoorden op specifieke punten in de content. Maar toch blijven zoekwoorden heel belangrijk. Om te kunnen ranken op een specifiek onderwerp is het nog steeds van belang om gebruik te maken van zoekwoorden. Gelukkig hoef je niet meer continue het exacte zoekwoord te gebruiken, maar mag je ook afwijken naar bijvoorbeeld synoniemen. Hier lees je later in de module meer over.

Door strategisch gebruik te maken van zoekwoorden in je content kun je een bepaalde positie gaan claimen binnen de zoekresultaten. Zonder content geen rankings. Je SEO content is daarom erg belangrijk.

Social media links ontvangen door middel van kwalitatieve content

Door krachtige, kwalitatieve content te schrijven is de kans ook groter dat de content op social media grote hoeveelheden likes, shares en views ontvangen. In de SEO wereld noemen ze dit social signals. Door het ontvangen van social signals weten de zoekmachines dat je content interessant wordt gevonden op de social media kanalen. Dit zien zij als een signaal dat de content van toegevoegde waarde is en daarom ook van waarde kan zijn in de zoekmachine resultaten.

Kwalitatieve backlinks ontvangen

Een backlink is een link ontvangen vanuit een externe website. Door backlinks te ontvangen kan de SEO-waarde van een website aanzienlijk groeien. Backlinks zijn – net zoals social signals – ook een vorm van validatie dat de content van toegevoegde waarde is.

Wanneer je alle content van je website volgens de SEO richtlijnen schrijft – oftewel je bezig houdt met het creëren van content van de hoogste kwaliteit – is de kans ook groter dat andere websites jouw content als bron gaan gebruiken. En hoe meer backlinks je ontvangt, hoe beter voor je SEO-waarde.

Welke typen content zijn geschikt voor SEO?

SEO content is er in vele verschillende vormen. Dit zijn de meestvoorkomende typen SEO content:

  • Blogs – een blog is een eenvoudige manier om regelmatig nieuwe content te publiceren op je website. Omdat blog artikelen vaak over een specifiek onderwerp gaan is er meer kans dat er backlinks naartoe geplaatst worden. Dit kan helpen om meer autoriteit op te bouwen.
  • Lijsten – lijsten werken erg goed op het internet omdat deze content makkelijk te scannen is. De lezer kan eenvoudig het stukje content vinden waar hij/zij naar zocht. Het speelt daarom goed in op de gebruiksvriendelijkheid van je doelgroep. Daarnaast geeft een lijst erg specifiek in de titel weer wat voor content er op de pagina te vinden is. Dit waarderen de zoekmachines enorm.
  • Artikelen – alle soorten artikelen – denk aan nieuws, interviews of een uitgelicht onderwerp – zijn erg geschikt voor SEO content.
  • Product/dienst pagina’s – dit zijn de belangrijkste pagina’s voor de meeste bedrijfswebsites. Ook deze zijn zeer geschikt voor SEO-doeleinden.
  • How-to’s – dit type content is erg geschikt voor SEO omdat het een specifieke vraag in detail uitlegt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een uitleg hoe je een bepaald voorwerp moet gebruiken, je een specifieke soort vlek uit een bepaalde stof kunt halen of welke stappen er nodig zijn om een goede SEO-tekst te schrijven. How-to’s zijn er in veel verschillende vormen.
  • SEO landingspagina’s – dit zijn pagina’s die alleen voor SEO doeleinden ontwikkeld worden en specifiek worden ingericht om gevonden te worden op bepaalde SEO termen.

Je content schrijven volgens de SEO richtlijnen houdt simpelweg in dat je je gaat richten op het leveren van kwalitatieve, relevant content voor de doelgroep die jij wilt aanspreken. Deze content is natuurlijk ook te gebruiken voor alle andere marketingkanalen die je wilt inzetten om meer verkeer naar je website te trekken. 

seo cursus volgen