Waarom schrijven voor SEO cruciaal is voor je onderneming

Door hoog te ranken ontvang je meer bezoekers op je website, wat weer kan leiden tot een conversie. Een conversie op je website kan bijvoorbeeld het verkopen van een product zijn, maar ook een contactaanvraag of een inschrijving voor een nieuwsbrief. Om hoog te kunnen ranken in de zoekmachines heeft je website strategische content nodig. Omdat een concurrent dezelfde producten of diensten aan kan bieden als jij, is het slim om strategisch aan de slag te gaan met de vindbaarheid van je website.

Goed om te weten: er verandert veel in zoekmachine-optimalisatie-wereld. Google heeft in 2019 meerdere core algoritme updates doorgevoerd, wat inhoudt dat er ook grote fluctuaties zijn ontstaan in de rankings.

Een core algoritme update is een cruciale verandering aan het algoritme van de zoekmachines. Deze updates kunnen het algoritme zo omgooien dat het grote invloed kan hebben op je bestaande vindbaarheid.

Door je aan de regels van de zoekmachines te houden zal je nooit de fout in gaan. In deze SEO-module vindt je daarom alleen SEO-technieken die ‘goedgekeurd’ zijn door de zoekmachines – en die natuurlijk ook écht goed werken.

Wat is schrijven voor SEO precies?

Schrijven voor SEO betekent dat je jouw content op zo’n manier schrijft dat het hoog in de zoekmachines rankt. Je schrijft teksten om jouw website op een bepaald zoekwoord (of zelfs meerdere zoekwoorden) een hoge plek in de zoekresultaten te laten behalen. Door een tekst niet alleen strategisch te schrijven voor de gebruikers van je website maar ook voor zoekmachines, creëer je een website vol krachtige content voor verschillende doeleinden.

Waarom is schrijven voor SEO belangrijk?

School of SEO leert jou in deze module hoe je nieuwe SEO-content kunt schrijven én hoe je je huidige content kunt hergebruiken. Het schrijven voor SEO wordt gezien als content marketing, omdat je bepaalde soorten content schrijft voor specifieke doeleinden. Maar waarom zijn deze teksten belangrijk?

Strategisch gebruikmaken van zoekwoorden

Voorheen ging schrijven voor SEO puur om het plaatsen van (zo veel mogelijk) zoekwoorden op specifieke punten in je content. Tegenwoordig is dat niet meer zo, maar zoekwoorden zijn nog steeds ontzettend belangrijk! Om te kunnen ranken op een bepaald onderwerp is het nog steeds van belang om gebruik te maken van zoekwoorden. Een voordeel is dat je niet steeds het exacte zoekwoord hoeft te gebruiken: je kan ook kiezen voor synoniemen. Hierover lees je later in de module meer.

Door in de teksten op jouw website strategisch gebruik te maken van zoekwoorden, kun je binnen de zoekresultaten een bepaalde positie claimen. Zonder content geen rankings!

Social media links ontvangen door middel van kwalitatieve content

Door krachtige, kwalitatieve content te schrijven verhoog je de kans op grote hoeveelheden likes, shares en views op social media. In de SEO-wereld noemen ze dat social signals. De zoekmachines ontvangen deze social signals en weten dan dat jouw content op social media interessant wordt gevonden. Zij zien dit als een signaal dat jouw content van toegevoegde waarde is en dus ook van waarde kan zijn in de zoekmachineresultaten.

Kwalitatieve backlinks ontvangen

Een backlink is een verwijzing naar jouw website vanaf een externe website. Door het verkrijgen van backlinks kan de SEO-waarde van een website aanzienlijk groeien. Backlinks zijn – net zoals social signals – ook een vorm van validatie. De zoekmachines komen te weten dat jouw content van toegevoegde waarde is.

Als je alle content van je website schrijft volgens de SEO-richtlijnen – je houdt je dus bezig met het creëren van content van de hoogste kwaliteit – is de kans ook groter dat andere websites jouw content als bron gaan gebruiken. En hoe verwijs je naar een bron? Met een link! Hoe meer backlinks je ontvangt, hoe beter je SEO-waarde.

Welke typen content zijn geschikt voor SEO?

SEO-content is er in vele verschillende vormen. Dit zijn de meest voorkomende typen SEO-content:

  • Blogs – een blog is een eenvoudige manier om regelmatig nieuwe content op je website te publiceren. Omdat blogartikelen vaak over een specifiek onderwerp gaan, is de kans groter dat er backlinks naartoe geplaatst worden. Dit kan helpen om meer autoriteit op te bouwen.
  • Lijsten – lijsten werken erg goed op het internet omdat deze content makkelijk te scannen is. De lezer kan eenvoudig het stukje content vinden waar hij naar zocht. Het maken van een lijst speelt dus goed in op de gebruiksvriendelijkheid. Daarnaast geeft een lijst specifiek in de titel weer wat er op de pagina te vinden is. Dit waarderen de zoekmachines enorm!
  • Artikelen – alle soorten artikelen – denk aan nieuws, interviews of een uitgelicht onderwerp – zijn erg geschikt voor SEO-content.
  • Product- & dienstpagina’s – dit zijn de belangrijkste pagina’s voor de meeste bedrijfswebsites. Ze zijn zeer geschikt voor SEO-doeleinden.
  • How-to’s – dit type content is erg geschikt voor SEO omdat het een specifieke vraag in detail uitlegt. Voorbeelden hiervan zijn een uitleg over hoe je een bepaald voorwerp moet gebruiken, hoe je een vlek uit een specifieke stof kunt halen of welke stappen er nodig zijn om… een goede SEO-tekst te schrijven! How-to’s zijn er in veel verschillende vormen.
  • SEO landingspagina’s – dit zijn webpagina’s die alleen ontwikkeld worden voor SEO-doeleinden. Ze worden speciaal ingericht om gevonden te worden op bepaalde SEO-termen.

Jouw content schrijven volgens de SEO-richtlijnen houdt simpelweg in dat je je richt op het leveren van kwalitatieve, relevante content voor de doelgroep die jij wilt aanspreken. Om meer verkeer naar je website te trekken, kan je deze content natuurlijk ook gebruiken voor andere marketingkanalen.

Het komt er op neer dat de schrijven voor SEO richtlijnen ook erg geschikt zijn voor alle andere online kanalen. Zorg daarom dat al je online copy SEO proof is!

seo cursus volgen