Zo schrijf je sterke meta omschrijvingen voor SEO

Bij het schrijven voor de zoekmachines hoor je rekening te houden met een aantal punten binnen de content van de pagina. Maar wist je dat je meta omschrijvingen één van de belangrijkste factoren zijn voor het daadwerkelijke vergaren van klikken naar je website? In dit artikel vertel ik je hoe je sterke meta omschrijvingen voor SEO kunt schrijven.

Wat is meta data?

De meta data van een pagina bestaat uit een meta titel en een meta omschrijving. Daar tussen staat de URL van de pagina. Deze informatie wordt vertoond in de zoekresultaten in de vorm van een snippet. Een snippet ziet er zo uit:

sterke meta omschrijvingen voor seo

De tekst in de snippet moet de zoekmachine gebruiker overhalen om op jouw zoekresultaat te klikken en je website te bezoeken. Het is daarom van groot belang dat je goed nadenkt wat voor informatie je hier plaatst. Hier geef ik later in dit artikel tips voor.

Waar voeg je een meta omschrijving toe?

Je kunt een meta omschrijving toevoegen in de <head> sectie van de HTML van je website. Werk je met een CMS zoals WordPress? Dan raad ik je aan om de Yoast SEO plugin te installeren. In deze plugin kun je eenvoudig je meta titel en -omschrijving invullen én krijg je tips hoe je deze SEO-technisch kunt versterken. Ook krijg je en voorbeeld te zien van je snippet.

Waarom is een meta omschrijving belangrijk?

Een meta omschrijving kan de keuze om te klikken van een zoekmachine gebruiker beïnvloeden. Hoe aantrekkelijker en relevant de tekst in je meta titel en -omschrijving is, hoe groter de kans is dat ze daadwerkelijk gaan doorklikken.

Is meta data een ranking signal?

Nee, meta data valt niet onder de ranking signals. Dit betekent dat Google je website niet beoordeelt op wat er in je meta data staat. Wél is de kwaliteit van je meta titels en -omschrijvingen belangrijk voor de click-through-rate van je snippets. Hierdoor is het een belangrijk aspect van zoekmachine optimalisatie geworden.

Zo schrijf je een sterke meta omschrijving

Maar hoe schrijf je een krachtige, relevante en aantrekkelijke meta titel en -omschrijving? Volg de volgende 5 tips bij het schrijven van meta omschrijvingen.

#1 – Weet wat de zoekintentie van je doelgroep is

Bedenk altijd – voor je begint met het schrijven van je meta data – waarom iemand op je pagina terecht moet komen. Wanneer je de zoekintentie goed begrijpt is het een stuk makkelijker om een aantrekkelijke tekst te schrijven dat je CTR positief beïnvloedt.

#2 – Schrijf leesbare tekst

Omdat er een beperkt aantal tekens beschikbaar is wordt er vaak de fout gemaakt om zoveel mogelijk informatie in de snippets te stoppen. Keyword stuffing is slecht voor de leesbaarheid van een snippet en kan juist voor verwarring zorgen. Schrijf daarom altijd leesbare tekst met een duidelijke boodschap.

#3 – Houdt je aan de maximale lengte

Een meta titel hoort nooit langer dan 68 karakters te zijn, en een meta omschrijving is nooit langer dan 135 – 160 karakters. Probeer omschrijvingen te schrijven die binnen de 135 karakters blijven. Dan weet je zeker dat je volledige tekst vertoond wordt.

#4 – Schrijf pagina specifieke meta data

Iedere pagina op je website heeft unieke content, dus waarom zou je al je meta data dupliceren? Alle snippets horen een pagina specifieke omschrijving te krijgen.

#5 – Maak gebruik van je focus zoekwoord

Last but not least – maak gebruik van je focus zoekwoord in de meta titel én de -omschrijving. Wanneer je snippet zichtbaar wordt na het zoeken op het specifieke zoekwoord wordt die woordencombinatie dik gedrukt vertoond om zo extra aandacht te trekken.

seo cursus volgen