pagina-content Zo vind je in een handomdraai de beste zoekwoorden | Manouk Keurntjes

Zo vind je in een handomdraai de beste zoekwoorden

Zoekmachine optimalisatie draait niet om het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers naar je website, maar om het vergaren van de juiste bezoekers. Want er zit geen waarde aan bezoekers die direct weer vertrekken omdat ze niet hetgeen kunnen vinden wat ze zoeken. Door middel van een zoekwoorden analyse kan er voorspeld worden hoeveel verkeer er naar een website kan komen bij het hoog ranken op bepaalde zoekwoorden. 

Zoekvolume

SEO tools geven een gemiddeld zoekvolume per maand weer. Deze informatie wordt door de SEO tools opgehaald bij de zoekmachines.

Naast het inzien van het zoekvolume van een potentieel zoekwoord is het van belang om te weten hoeveel concurrentie er is. Dit heet de keyword difficulty en bestaat uit een waarde tussen 0 en 1 waarbij 0 geen concurrentie en 1 erg veel concurrentie betekent. Deze informatie bepaalt hoe eenvoudig of ingewikkeld het is om hoog te ranken op het gekozen zoekwoord. Een zoekwoorden analyse is dan ook de basis van je SEO strategie.

De meeste SEO specialisten gebruiken betaalde SEO tools om deze informatie op te halen. Gelukkig zijn er ook voldoende gratis tools. Mijn favoriete gratis SEO tool om informatie over zoekwoorden op te halen is Ubersuggest.

Soorten zoekwoorden

Er zijn verschillende soorten zoekwoorden binnen zoekmachine optimalisatie. Voordat je begint met je zoekwoorden onderzoek is het belangrijk dat je weet welke soorten er zijn en wat voor een doel deze zoekwoorden hebben. Een overzicht van de meestgebruikte soorten zoekwoorden vind je hier

Zo bepaal je de waarde van een zoekwoord

Hoeveel is een zoekwoord waard voor jouw bedrijf? Dit is een vraag waar geen specifiek antwoord voor is. Natuurlijk zijn er bepaalde waardes te hangen aan een zoekwoord, zoals gemiddelde zoekvolume per maand en de hoeveelheid concurrentie dat op dat specifieke woord zit. Ook zou je kunnen bedenken hoeveel extra omzet je zou kunnen maken wanneer je op de eerste positie zou staan. Maar toch wordt er over het algemeen door SEO specialisten anders gekeken naar de waarde van zoekwoorden.

De belangrijkste vragen zijn:

  • …is het zoekwoord relevant voor de content van mijn website?
  • …gaan zoekers vinden op mijn website wat zij willen vinden?
  • …levert het verkeer mij (uiteindelijk) geld op?

Heb je drie keer ‘ja’ kunnen beantwoorden op de vragen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk geschikte zoekwoorden gevonden.

Dit is de basis van het vinden van geschikte zoekwoorden. Wil je meer informatie over zoekwoord analyses? Neem dan contact op via deze pagina.

0