Afbeeldingen optimaliseren voor de zoekmachines

We gebruiken graag afbeeldingen op onze websites om bijvoorbeeld producten of diensten te laten zien, een uitleg te visualiseren of om een bepaalde sfeer te ontwikkelen op een website. Maar wist je dat afbeeldingen kunnen bijdragen aan de SEO van je website? Hieronder vind je een aantal praktische tips voor het optimaliseren van afbeeldingen voor de zoekmachines.

Maak gebruik van de alt-tekst

Laten we meteen de meest voor de hand liggende tip benoemen: maak altijd gebruik van de alt-tekst. Met de alt-tekst kun je afbeeldingen een beschrijving meegeven zodat zoekmachines kunnen ontdekken wat het onderwerp van een afbeelding is. Wanneer je een SEO-tekst schrijft wil je aantonen dat jij autoritair bent op het gebied waarover je schrijft. Het is dan erg logisch dat er ook afbeeldingen op de pagina staan die de inhoud van de tekst ondersteunen. Door deze afbeeldingen een alt-tekst te geven dat relevant is aan het focus onderwerp van de SEO-tekst maak je de content SEO-technisch sterker.

Geef de afbeelding een logische bestandsnaam

Geef de afbeeldingen een informatieve, logische bestandsnaam waar de zoekmachines wat van kunnen maken. Zorg dat de afbeelding niet IMG_592874.jpg heet, maar SEO-trends-2019.jpg. Want ook deze informatie wordt uitgelezen door de zoekmachine crawlers.

Optimaliseer je afbeeldingen voor het internet

Wanneer je grote bestanden upload op je website kan dit de website vertragen. De snelheid van je website kan invloed hebben op de SEO waarde van je domein. Om te voorkomen dat je website vertraagt raad ik je aan om de afbeeldingen te optimaliseren voor het internet. Sla de bestanden altijd in een zo klein mogelijk formaat op, en maak daarna alsnog gebruik van een online tool zoals TinyPNG of Compress JPEG. Een aantal CMS systemen hebben ook interne plugins die de afbeelding comprimeren nadat het is ingeladen.

Kies je bestandstype zorgvuldig uit

Niet alle bestandstype zijn ideaal voor het gebruik op een website. JPEG en GIF worden veel gebruikt op websites, maar beschikken niet over een transparante achtergrond. Het bestandstype PNG is de beste keuze voor online gebruik omdat het qua kwaliteit, transparante achtergrond en tekstomschrijving goed zit. Wel zijn er een aantal CMS systemen (vaak de wat oudere) die dit alternatief nog niet ondersteunen.

seo cursus volgen