De SEO trends van 2017

In het afgelopen jaar is er ontzettend veel gebeurd op het gebied van SEO en is er veel veranderd in Google. Van local search tot rick card expansion; Google heeft de SEO Specialist flink aan het werk gezet. En dat gaan ze in 2017 (gelukkig) ook weer doen. Natuurlijk weten we van het grootste deel nog niet wat er gaat veranderen in 2017, maar een aantal focus punten zijn al bekend. En deze deel ik vandaag graag met je: de SEO trends van 2017.

Mobile-first indexatie

In november heeft Google aangekondigd dat er binnenkort mobile-first geïndexeerd zal worden. Wanneer dit exact gaat gebeuren is nog niet bekend, maar dit betekent wel dat het belangrijk is dat er vanaf nu al rekening moet worden gehouden met de switch tussen desktop-first en mobile-first indexatie.

Accelerated Mobile Pages

Accelerated Mobile Pages (AMP) is een project van Google en Twitter om hele snelle mobiele pagina’s te maken. Je kan het zien als een ‘gestripte vorm’ van HTML waardoor het super snel inlaadt en het dus heel erg gebruiksvriendelijk is. In eerste instantie was AMP alleen beschikbaar voor nieuwswebsites, maar recentelijk heeft Google ook een variant gepresenteerd waarbij er ook gebruik kan worden gemaakt van AMP bij recepten.

Genereert je website veel mobiel verkeer naar je website? Dan is het nu de tijd om een AMP versie van deze pagina’s te maken. Dit moet in 2017 de prioriteit hebben wanneer je een blog, nieuws site, of recepten site hebt. Helaas is het nog niet beschikbaar voor e-commerce websites maar ik verwacht dat dat in de toekomst wel beschikbaar wordt.

Structured data implementeren in de mobiele versie van je website

Omdat de mobile-first indexatie eraan komt is het ook belangrijk om structureel data te implementeren in de mobiele versie van je website. Google bekijkt de structured data om beter te begrijpen waar een pagina over gaat. Omdat in 2017 de SEO focus meer op mobiel zal gaan liggen wordt er aangeraden om ook bij je mobiele zoekresultaten rich snippets te implementeren.

Optimaliseer voor #0

In 2016 en de jaren ervoor optimaliseerde we om op de #1 positie te staan, maar vanaf nu kun je voor de #0 positie gaan. Hoe? Door featured snippets in te stellen, oftewel wanneer iemand bijvoorbeeld de term SEO Specialist zoekt in een zoekmachine dat er een omschrijving komt van wat het is met een link naar je website. Deze snippet komt helemaal boven aan te staan. Featured snippets zijn meer prominent bij mobiele zoekresultaten. Ook al resulteren deze snippets veelal niet tot clicks, ze worden toch als meerwaarde voor je website gezien door Google.

En deze bovenstaande SEO trends van 2017 zijn natuurlijk nog maar het begin. Google is bezig met ontzettend veel nieuwe functies en focuspunten qua search, en ik heb het vermoeden dat er dit jaar ontzettend veel werk aan de winkel is om als online business een sterke positie te creëren in Google. Laat die updates maar komen!

seo cursus volgen