Hoe werken zoekmachines?

Ben je bezig met het optimaliseren van de SEO waarde van je website, of ga je daar binnenkort mee aan de slag? Dan is het wellicht handig om te weten hoe zoekmachines werken. Zoekmachines hebben twee belangrijke functies: het crawlen van webpagina’s en het bouwen van een index. Door middel van deze index worden de zoekresultaten opgebouwd en wordt er bepaald wat relevante content is wanneer we zoeken op een bepaalde term.

Hoe bepalen zoekmachines relevantie?

Voor een zoekmachine betekent relevantie meer dan het vinden van een pagina met de juiste woorden. Voorheen keken zoekmachines niet verder dan de hoeveelheid van een bepaald woord of woordencombinatie op een pagina. In de afgelopen jaren zijn de algoritmes van de zoekmachines flink veranderd. Dit komt mede doordat er vele zogeheten black hat SEO strategieën waren ontwikkeld waardoor je snel kon ranken op hoge posities. Hierdoor kregen zoekmachine gebruikers niet de resultaten te zien waar zij naar zochten, maar vaak over geoptimaliseerde pagina’s met teksten die niet aansloten aan de intentie van de zoekopdracht. Zoekmachine engineers zijn toen aan de slag gegaan om het algoritme zo te veranderen dat de gezochte termen ook daadwerkelijk de juiste resultaten kregen te zien. Dit is een proces van vele jaren geweest en blijft een doorlopend proces. Zij zijn druk bezig om black hat SEO technieken voor te zijn waardoor hoogwaardige webpagina’s met de juiste intentie voorrang krijgt in de zoekmachines.

Zichtbaar zijn voor de zoekmachines

Om als website opgepakt te kunnen worden door de zoekmachine crawlers moet je website open staan voor deze zogeheten crawler bots. Weet jij of alle pagina’s van je website geïndexeerd zijn door de zoekmachines? Is je antwoord ‘nee’ of weet je het niet zeker? Check dit dan direct met dit simpele trucje:

  1. Ga naar Google
  2. Typ het volgende in het invulveld: site:jouwdomein.nl
  3. Klik op Google zoeken.

De zoekmachine toont nu alle pagina’s van je website die geïndexeerd zijn en daardoor zichtbaar zijn voor zoekmachine gebruikers. Hieronder vind je een voorbeeld:

zoekmachines

Deze website heeft in totaal 63 pagina’s zichtbaar binnen deze zoekmachine. Dit kan uiteraard verschillen per zoekmachine. De pagina’s staan gesorteerd van de sterkste SEO pagina tot de zwakste. De pagina’s die op deze eerste pagina zichtbaar zijn moeten dus de belangrijkste van je website zijn. Dit zijn voor veel website de dienst pagina’s of de belangrijkste producten.

Mis je een aantal belangrijke pagina’s, of krijg je helemaal geen resultaten? Dan is je website niet of maar deels indexeerbaar. WordPress heeft een ingebouwde optie waarbij je eenvoudig kunt aangeven of je website wel of niet geïndexeerd mag worden door de zoekmachines. Deze functie wordt gebruikt om tijdens de bouw van een website te voorkomen dat de website al gevonden wordt. Helaas komt het regelmatig voor dat deze functie aangevinkt blijft bij livegang en de zoekmachines de website niet kunnen benaderen. Wanneer je website niet zichtbaar is in de zoekmachine is de kans groot dat het door deze functie komt. Gelukkig is dit snel op te lossen:

  1. Log in op de admin van je WordPress website
  2. Ga naar Instellingen > Lezen
  3. Scroll naar beneden en bekijk of het vinkje is aangevinkt of niet. Wanneer deze is aangevinkt betekent dat je gehele website niet indexeerbaar is. Verwijder het vinkje en klik op Wijzigingen opslaan.

Wanneer WordPress je indexatie blokkeert en je instelt dat je pagina’s wel geïndexeerd mogen worden is het verstandig om minimaal 1 x per week te controleren of je pagina’s al opgepakt worden door de zoekmachines. Dit kun je checken door hetzelfde trucje toe te passen die je in het begin van deze analyse hebt gebruikt.

Zodra de pagina’s van je website gevonden, wordt de broncode bekeken en bepaalde stukken daarvan opgeslagen in enorme databanken. Deze databanken worden gebruikt om de zoekresultaten te vormen. Om alle websites op het internet te kunnen opslaan hebben de zoekmachines vele enorme datacenters over de hele wereld. In deze datacenters wordt door een algoritme bepaald welke pagina’s er op welke positie staan in de zoekresultaten bij het zoeken op een bepaalde term. Dit proces heet de indexatie.

Wil je meer weten over hoe zoekmachines werken? Stuur dan een bericht via deze pagina.

seo cursus volgen