SEO trends uitgelegd: Accelerated Mobile Pages

Google experimenteert graag waardoor er regelmatig nieuwe SEO technieken ontstaan. Om deze vaak wat ingewikkelde technieken toch goed over te kunnen brengen bij de mensen die het nodig hebben (jij!) publiceer ik maandelijks een artikel genaamd: SEO trends uitgelegd. Deze maand leg ik uit wat het fenomeen Accelerated Mobile Pages (AMP) is. Lees je mee?

Wat is AMP?

Een AMP is een mobiele pagina die gefocust is op snelheid en waarbij overtollige visuele elementen zijn verwijderd. Dit om de pagina zo snel mogelijk te maken waardoor de pagespeed optimaal is. Deze Accelerated Mobile Pages zien er vaak wat ‘kaler’ uit dan de originele desktop variant omdat het minder visueel is. Google heeft AMP geïntroduceerd omdat snellere websites een positief effect hebben op de online vindbaarheid. Snelle websites krijgen een hogere waardering omdat het gefocust is op gebruiksvriendelijkheid.

Hoe werken de Accelerated Mobile Pages?

Zoals ik eerder al vertelde tonen AMP pagina’s alleen de minimaal benodigde informatie aan de website gebruiker. Javascript is niet toegestaan (afgezien van een kleine JavaScript library) en de Accelerated Mobile Pages worden gecached door Google. Elementen zoals foto’s of advertenties worden alleen gedownload wanneer de kans groot is dat ze gezien worden en laden pas later dan de rest van de content. Wil je wat meer technische informatie zonder dat het heel erg ingewikkeld wordt? Bekijk dan onderstaande video over zeven manieren om je pagina’s snel te maken door middel van AMP’s:

Hoe herken je een AMP?

In je zoekresultaten zijn AMP heel eenvoudig te herkennen aan de ‘lightning bolt’. Dit is het symbool van de Accelerated Mobile Pages.

 

Benieuwd waarom een AMP wordt vertoond? Er zijn een aantal omstandigheden vereist om een AMP daadwerkelijk zichtbaar te laten worden:

  • Je surft op je mobiele telefoon
  • Je mobiele telefoon beschikt over traag internet (kan dus ook tijdelijk zijn)
  • Er zijn AMP’s beschikbaar voor je zoekopdracht

What’s in it for me?

Ik hoor regelmatig dat mensen het ‘een gedoe vinden’ om aan de slag te gaan met AMP’s. Het vergt natuurlijk een stukje techniek dat toegepast moet worden en het wordt nog niet heel erg veel gebruikt. Toch ben ik ervan overtuigd dat deze AMP pagina’s belangrijk zijn en deze in de toekomst zelfs niet meer weg te denken zijn. Iedereen heeft ’te weinig tijd’ en alles moet snel werken. Jij kan door ‘simpelweg’ AMP’s te gebruiken je website gebruikers een onwijs snelle internet ervaring geven. Ook als je geen SEO specialist bent.

Ik hoop dat je wat bent opgestoken van deze editie van SEO trends uitgelegd. Mocht je nog vragen hebben: laat het mij weten. Wil je graag dat een bepaalde SEO trend wordt uitgelegd? Stuur mij dan een bericht via contact@manoukkeurntjes.com en ik schrijf er zo snel mogelijk een artikel over!

seo cursus volgen