SEO trends uitgelegd: Google RankBrain

Google introduceerde in het voorjaar van 2015 in een aantal landen RankBrain. Inmiddels wordt het over de hele wereld gebruikt. Ben je benieuwd hoe RankBrain werkt en hoe het samenwerkt met Googles algemene ranking systeem? Ik zet een aantal feitjes voor je op een rij.

Wat is RankBrain?

RankBrain is de naam voor de machine-learning artifical intelligente systeem dat gebruikt wordt om de zoekresultaten de verwerken.

Wat is machine learning?

Machine learning is wanneer een computer zichzelf leert hoe het iets moet doen. Oftewel, het is voorgeprogrammeerd door mensen om daarna iets zelf te doen.

Is RankBrain het nieuwe algoritme van Google?

Nee, het algemene algoritme van Google heet Hummingbird. RankBrain is onderdeel van Hummingbird, en zorgt ervoor dat de miljarden pagina’s gesorteerd worden op relevantie. Hummingbird bevat onder andere het bekende Panda en Pinguin algoritme, maar ook andere onderdelen zoals Mobile Friendly (het belonen van mobile-friendly pagina’s) en Pirate (copyright infringement) vallen onder de rank signalen.

En wat zijn die rank signalen dan?

Deze signalen helpen Google om te bepalen hoe de pagina’s gaan ranken. Alle signalen worden verwerkt in het Hummingbird algoritme wat betekent dat de zoekresultaten vrij vaak zullen veranderen omdat pagina’s vaak aangepast worden. Hieronder zie je een overzicht van de succesfactoren van SEO:

Periodic table of SEO

En hoe belangrijk is RankBrain dan?

RankBrain is een van de velen signalen in het algoritme van Google wat bepaald wat er op welke plaats ranken in de zoekresultaten. Google heeft aangegeven dat RankBrain op de derde plaats staat qua belangrijkheid als signaal. De belangrijkste signalen blijven de links, en op de tweede plaats tekst.

Google blijft RankBrain constant optimaliseren en aanpassen. Het is daarom als SEO Specialist erg belangrijk om de algoritmes en andere onderdelen van Google goed in de gaten te houden. Zodra er weer nieuwe informatie bekend wordt gemaakt door Google zal ik dit uiteraard hier publiceren.

seo cursus volgen