SEO trends uitgelegd: Rich Snippets

SEO bestaat uit drie onderdelen: content, links en techniek. Onder deze drie categorieën vallen honderden punten die op een bepaalde manier ingesteld horen te worden om je website SEO-proof te maken. Als freelance SEO Specialist ben ik hier dagelijks mee bezig, maar voor diegene die dat niet doen kan SEO vaak als ingewikkeld beschouwd worden. En dat hoeft het helemaal niet te zijn! Vandaag ga ik een klein stukje techniek behandelen die je hoogstwaarschijnlijk regelmatig tegenkomt in de zoekresultaten: rich snippets.

Wat zijn rich snippets?

Wanneer je iets zoekt in bijvoorbeeld Google krijg je een pagina met je zoekresultaten. Deze individuele zoekresultaten heten snippets. Snippets bestaan standaard uit een titel, URL en een omschrijving. Het is mogelijk om deze ‘saaie’ snippets te verrijken met extra informatie. De snippets met deze extra info heten Rich Snippets. Je kunt je snippets verrijken door gebruik te maken van structured data. 

Wat is structured data?

Structured data houdt in dat een stuk content ‘gemarkeerd’ is door middel van een stukje code. Door deze structured data vertel je de zoekmachine waar deze content voor staat. Je kunt bijvoorbeeld aangeven waar je reviews staan, wat je telefoonnummer is maar ook wat de prijs van je producten of diensten zijn.

Voordelen van rich snippets

Het hebben van rich snippets is geen directe ranking factor. Door gebruik te maken van rich snippets worden je zoekresultaten veel prominenter zichtbaar. Dit komt door de extra visuele aspecten zoals prijs, reviews en telefoonnummer. Je snippets vallen dan meer op dan die van de concurrenten. Dit kan leiden tot een hogere click-through rate wat betekent dat je meer verkeer naar je website krijgt vanuit de zoekmachine. En dat is nou juist wat je wilt wanneer je bezig bent met een SEO optimalisatie traject.

Naast de hogere CTR is er een tweede voordeel: door de structured data kunnen zoekmachines je website beter begrijpen. Simpelweg doordat je specificeert welke informatie waar op de pagina staat kunnen de crawlers je website beter uitlezen. Dit kan ervoor zorgen dat je website gevonden gaat worden op meerdere zoektermen omdat de zoekmachine je website relevant kan vinden voor meerdere onderwerpen.

Rich snippets implementeren zonder code?

Ben je niet handig met het aanpassen van de code van je website maar wil je wel rich snippets? Dat kan! Wanneer je je website geverifieerd hebt in Google Search Console kun je in het linker menu klikken op Zoekopmaak > Gegevens markeren. Hier kun je met een ‘markeerstift’ informatie markeren die dan worden omgezet in structured data. Zo simpel is het!

Als je aan de slag gaat met structured data raad ik je wel aan om Google’s Structured Data Testing Tool te gebruiken om de code te controleren. Want je wilt natuurlijk geen foutmeldingen krijgen.

Hopelijk heb ik je weer zinvolle informatie gegeven. Heb je vragen? Neem contact met mij op! Heb je een idee voor een volgende SEO trends uitgelegd? Let me know!

seo cursus volgen