Waarom SEO en slechte content niet samengaan

Content is een belangrijk gedeelte voor het ranken in zoekmachines. Helaas zijn er veel marketeers die denken dat wanneer het gaat om content plaatsen voor SEO kwantiteit belangrijker is dan kwaliteit. Ik leg vandaag uit waarom het belangrijk is om kwantiteit maar ook kwaliteit te hebben wanneer je gebruik maakt van content voor SEO optimalisatie.

‘The more, the better, right?’

Iedere marketeer weet dat het hebben van een blog een must is voor de SEO van je website. Maar wat vaak vergeten wordt is dat er goed moet worden nagedacht over wat en wanneer er op je blog geplaatst gaat worden. Ik kom namelijk regelmatig blogs tegen waar iedere dag een artikel wordt gepost dat bestaat uit een stuk over een gerelateerd onderwerp (oké, dat is goed), er een afbeelding in de tekst staat (goed bezig) maar de tekst werkelijk nergens op slaat (hier gaat het dus fout). Een aantal jaren geleden kon je hier zeker mee weg komen, maar tegenwoordig is kwaliteit een belangrijke factor. De tekst moet kwalitatief sterk zijn. Dit houdt in dat er wordt gekeken naar readability (kloppen de zinnen, leest het makkelijk en is de tekst makkelijk te begrijpen?), het gebruik van sub kopjes (zo kan een lezer scannen naar de alinea met de content die hij/zij zoekt) en uiteraard moet de tekst matchen met de titel van de tekst. Oftewel: de hoeveelheid van nieuwe publicaties is niet perse van belang. Alleen wanneer artikelen relevant zijn en uit een sterke, originele tekst bestaan gaat deze van toegevoegde waarde zijn voor je SEO.

Wat zegt Google over goede content?

Google’s doel is om de gebruikers van de zoekmachine het beste resultaat te bieden met minimale clicks. Wanneer de zoekmachine op zoek gaat naar de juiste content op het web voor een bepaalde zoekopdracht dat kijkt het naar content dat van waarde is en aan de verwachtingen zal voldoen. Content staat in de top 3 van ranking factoren van Google en is dus een van de belangrijkste SEO strategieën.

Wat maakt content dan ‘goed’ of ‘slecht’?

Slechte content is content dat gecreëerd is voor promotie doeleinden of waar geen waarde aan zit voor de lezer. Slechte content is vaak erg ‘vlak’ en geeft de lezer niet de info die hij of zij dacht aan te treffen.
Het is erg lastig om goede content te beschrijven. Er zijn een aantal variabelen waar goede content aan moet voldoen. De belangrijkste is dat het aan de verwachtingen van het publiek voldoet. Het is daarom essentieel dat je weet voor wie je schrijft en wat het doel is.

Mijn SEO-held Rand Fishkin van Moz heeft een lijstje opgesteld met punten waarom content goed is voor SEO:
• Geeft de info die de lezer verwacht en helpt hen bij het voltooien van hun doelen
• Geeft de lezer makkelijke, plezierige, en toegankelijke ervaring op iedere device en browser
• Geeft de lezer snel de juiste informatie en ervaring
• Alle bovenstaande punten worden beter uitgevoerd dan door de concurrenten

Het klinkt vrij logisch, toch?

Wat ik probeer te vertellen met dit artikel is dat het van veel meer waarde is om wat minder vaak een artikel te publiceren omdat dit van toegevoegde waarde gaat zijn voor je SEO. Vaak nieuwe content publiceren is goed voor je website, maar alleen wanneer het sterke, originele content is. Bedenk daarom goed hoe je de tijd die je ingepland hebt om SEO content te creëren besteed!

Heb je nog vragen over SEO content? Stuur me dan een berichtje!

seo cursus volgen