Waarom SEO voor bloggers zo belangrijk is

Ben je een blogger of ben je van plan om een blog te beginnen? Dan is het van groot belang dat je website goed vindbaar is. Ik neem namelijk aan dat je wilt dat je blogs gelezen worden. Het is daarom belangrijk dat je nadenkt over de SEO van je blog artikelen. Waarom? Ik leg vandaag aan je uit waarom SEO voor bloggers juist zo belangrijk is.

#1. Vindbaarheid

Er zijn meerdere manieren om mensen naar je blog te trekken. De meest gebruikte tactieken zijn het verspreiden van je artikelen op social media en het binnen halen van nieuwe bezoekers via zoekmachines. Het verspreiden op social kan vrij veel energie kosten: je moet redelijk wat volgers hebben én de kans dat je blog viral gaat is vrij klein door het nieuwe algoritme van een Facebook en Instagram. Daarnaast kunnen mensen reacties plaatsen op je social posts die gemodereerd moeten worden.

Wanneer je je artikelen SEO technisch sterk schrijft bestaat de kans dat je op bepaalde zoektermen goed gevonden wordt. Naast dat individuele pagina’s meer SEO kracht krijgen dragen deze pagina’s ook bij aan de algemene kracht van je website. Want hoe meer pagina’s er over relevante en sterke content beschikken, hoe groter de kans is dat een zoekmachine je een hogere waardering geeft. En hoe hoger de waardering, des te hoger je artikelen kunnen ranken.

#2. Gebruiksvriendelijkheid

Naast dat je als blogger je voordelen haalt uit SEO door middel van je content kun je ook je website optimaliseren voor gebruiksvriendelijkheid. Er zijn namelijk een aantal rankingsfactoren die gefocust zijn op de gebruiksvriendelijkheid van je website. De belangrijkste is de snelheid van je desktop- maar óók je mobiele website. Want hoe sneller je blog artikel inlaadt wanneer er op geklikt wordt vanuit de zoekmachine resultaten, des te groter de kans is dat mensen op je website blijven. Wanneer je website traag is en het te lang duurt voordat de webpagina zichtbaar wordt haken veel mensen af en klikken ze op het volgende zoekresultaat.

Ben je benieuwd hoe snel je website is? Doe dan de gratis speed test van Google.

#3. Verbreed je doelgroep

Wanneer je je artikelen deelt via social media komt het telkens bij (bijna) dezelfde doelgroep terecht. Natuurlijk is het fijn dat je een vaste fanbase hebt die regelmatig je blogs lezen. Maar wat je natuurlijk graag wilt is dat je doelgroep steeds groter én breder wordt.

Wanneer je bijvoorbeeld een artikel hebt geschreven over de schooltassen trends van 2017 en je dit deelt met je social media volgers klikken er alleen mensen op de link die geïnteresseerd zijn in schooltassen. Maar wanneer je blog hoog in bijvoorbeeld Google scoort is het artikel toegankelijk voor alle mensen die op zoek zijn naar een trendy schooltas voor het aankomende schooljaar.

SEO voor bloggers is key

Zoekmachine optimalisatie kan voor bloggers zelfs hun meeste inkomen opleveren. Wanneer je als blogger gebruik maakt van bijvoorbeeld AdSense banners of zelfs ads van influencer marketing bureaus dan is het van enorm belang dat je grote hoeveelheden verkeer naar je website trekt. Want hoe meer verkeer, hoe meer jij verdient aan de advertenties. Stel je voor dat je honderden artikelen hebt met een focus zoekwoord dat veel zoekvolume heeft. Wanneer je daar hoog op rankt krijg je dagelijks enorm veel verkeer naar je website waar je niets meer voor hoeft te doen! Kaching

Wat ik met dit artikel duidelijk wil maken is dat SEO voor bloggers belangrijk is en vooral erg belangrijk blijft. Ik raad daarom iedere (professionele) blogger of influencer aan om aan de slag te gaan met SEO optimalisatie. Het is geen rocket science en schrijven voor SEO kan iedereen. Mocht je er echt niet uitkomen dan kun je altijd nog de hulp van een freelance SEO Specialist inschakelen.

seo cursus volgen