Zo vind en installeer je een WordPress plugin

CMS systeem WordPress heeft ondenkbaar veel mogelijkheden omdat er praktisch overal wel een plugin voor beschikbaar is. Maar hoe vind en installeer je een WordPress plugin? Ik leg het aan je uit in deze blog.

Het vinden van een geschikte plugin

Ben je op zoek naar een plugin die een bepaalde oplossing biedt, maar weet je nog niet welke je exact nodig hebt? Dan zijn er een aantal trucjes om de juiste plugin te vinden.

Stap 1: maak eerst gebruik van de kennis van anderen: zoek in een zoekmachine wat volgens andere WordPress gebruikers de beste plugin(s) zijn voor de oplossing die je zoekt. Je komt al snel op websites en fora terecht waar bepaalde plugins worden afgebrand en andere plugins worden aangeprezen. Heb je een aantal interessante plugins gevonden? Ga dan naar stap 2.

Stap 2: log in op je WordPress website en ga naar ‘Plugins’. Klik links bovenin op ‘Nieuwe plugin’. Aan de rechterzijde van de de menu balk vind je een zoekveld waar je een naam van een plugin kunt intypen. Typ de naam van één van de plugins in die je gevonden hebt tijdens je plugin onderzoek en bekijk de zoekresultaten. Iedere plugin wordt in een vierkant blokje weergegeven met belangrijke informatie zoals:

De rating van gebruikers: hoe hoger de rating, hoe beter natuurlijk. Kijk dan ook naar de hoeveelheid ratings. Hier wil je het liefst een hoog getal zien.

Laatst bijgewerkt: is de plugin recentelijk bijgewerkt? Dan betekent dit dat de makers van de plugin hun werk nog steeds netjes onderhouden en waarschijnlijk ook veel bug fixes uitvoeren. Kies daarom altijd voor een plugin die goed onderhouden wordt.

Actieve installaties: de hoeveelheid actieve installaties geeft aan hoeveel WordPress gebruikers gebruik maken van de plugin en dus hoogstwaarschijnlijk tevreden zijn.

Compatibel met je huidige versie van WordPress: dit geeft aan of de plugin werkt op de huidige versie van je WordPress.

Bekijk zo alle potentiële plugins die je hebt gevonden. Vergelijk deze info met elkaar en maak zo een besluit voor welke plugin je gaat. Heb je een besluit genomen? Ga dan naar de volgende stap.

Zo installeer je een nieuwe plugin

Zoek de plugin die je hebt gekozen, en klik op ‘Nu installeren’. Zodra de plugin klaar is met installeren verandert dezelfde knop in ‘Activeren. Klik op deze knop. De plugin is nu live. Zo simpel is het!

Plugin instellen

De ene plugin vergt geen extra aandacht qua instellingen, de andere wel. Kijk daarom altijd na een installatie of je de plugin in je menu kunt vinden. Je ziet dan vanzelf of je instel opties hebt of dat de plugin basis instellingen heeft die niet aan te passen zijn.

seo cursus volgen