3 redenen waarom ook jij zelf aan de slag kunt met SEO

Zoekmachine optimalisatie wordt door veel ondernemers gezien als iets heel ingewikkelds. Algoritmes, linkbuilding strategieën, technische analyses en bakken met data. Natuurlijk is het logisch dat niet iedereen van al deze punten verstand kan hebben. Want als (zelfstandig) ondernemer houd je je het liefst bezig met je eigen specialisme. Toch ben ik ervan overtuigd dat ook jij er zelf voor kunt zorgen dat je met je website hoog kunt ranken in de zoekmachines. Waarom? Ik geef je 3 redenen waarom ook jij zelf aan de slag kunt met je SEO.

#1 – Het hoeft geen fortuin te kosten

Maar echt. Een SEO-traject hoeft geen duizenden euro’s te kosten. Het ligt er geheel aan wat je zelf kunt oppakken – en ik garandeer je: dat is een groot deel – en wat je door een specialist moet laten doen omdat je bepaalde vaardigheden mist.

Ieder SEO-traject begint met een zoekwoorden analyse. Je wilt natuurlijk wel weten voor welke zoekwoorden je je pagina’s moet gaan optimaliseren. Daarna wordt er vaak een (technische) analyse gedaan van de huidige status van je website en wat er aangepast moet worden om je website aantrekkelijker te maken voor de zoekmachine bots, gevolgd door een content analyse. Uit deze analyses ontstaat een lijst met to-do’s zoals het (her)schrijven van teksten, technische aanpassingen om de snelheid van de website te bevorderen of het oplossen van fouten in de website.

Klinkt intens? Dat hoeft het niet te zijn! De meeste technische aanpassingen zijn heel eenvoudig aan te passen wanneer je een WordPress website hebt. Voor het herschrijven van teksten hoef je geen copywriter te zijn, maar volg je simpelweg een SEO-checklist om na te gaan wat er nog mist aan een tekst. Alleen wanneer je nieuwe teksten en extreme technische aanpassingen nodig hebt is er een kans dat je niet over deze vaardigheden beschikt en een webdeveloper/copywriter moet gaan inhuren. Kun je leuk schrijven en schrik je niet van een beetje code? Dan is er kans dat je alles zelf kunt doen, chapeau!

#2 – Er zijn gratis SEO-tools

Het is niet nodig om een dure SEO-tool aan te schaffen wanneer je zelf aan de slag gaat met het optimaliseren van je website. Er zijn inmiddels voldoende gratis SEO-tools beschikbaar waarmee je zoekvolumes kunt vinden, technische fouten in je website en zelf je rankings kunt bijhouden. Heb je een WordPress website? Dan zijn er veel handige plugins beschikbaar waarmee je je SEO optimalisatie marathon enorm kunt versimpelen.

#3 – Investeer in je SEO-kennis

Waar je wel in moet investeren? Je SEO-kennis. Zorg dat je weet waar je mee bezig bent, want zonder de juiste kennis kun je je website ook verzwakken in plaats van versterken.

Ik begrijp als geen ander dat je als (beginnende) ondernemer geen enorme marketingbudgetten hebt. Om die reden heb ik twee verschillende diensten opgezet om zoveel mogelijk SEO-kennis te kunnen delen voor een zo klein mogelijke investering. Benieuwd of het wat voor jou is?

Optie #1 – SEO cursus met persoonlijke begeleiding

Je wilt je huidige of nieuwe website écht goed onder handen nemen. Je hebt alleen werkelijk geen idee waar je moet beginnen, laat staan wat de stappen zijn om te nemen. Je bent op zoek naar een stuk theorie over hoe zoekmachine marketing nu echt werkt, hoe je een strategie maakt en deze daarna ook helemaal zelf kunt uitvoeren. Maar ook wil je de mogelijkheid hebben om een aantal keer te kunnen sparren met een SEO specialist. Simpelweg om te horen dat je goed bezig bent (of juist niet) of om je SEO-strategie net wat slimmer in te steken.

Herken jij jezelf in het bovenstaande? Dan zijn de online modules van School of SEO de oplossing voor jou.

Optie #2 – SEO workshop

Je hebt eindelijk de stap genomen om aan de slag te gaan met zoekmachine optimalisatie. Alleen weet je niet zo goed welke informatie online nu wel klopt en wat niet. Daarnaast kun je duidelijke richtlijnen, tips voor gratis SEO-tools en de basis theorie best goed gebruiken. Ook heb je geen zin om mega veel tijd kwijt te zijn aan het vergaren van de SEO-kennis want je hebt al genoeg te doen.

seo cursus volgen