Wat je als ondernemer moet weten over SEO

Als ondernemer heb je bepaalde doelstellingen die je wilt behalen binnen een bepaalde periode. Omdat we allemaal steeds meer online zijn genereren veel bedrijven hun omzet online. Dit betekent wel dat je doelgroep je website moet weten te vinden. Je kan deze mensen naar je site trekken door middel van adverteren (paid) en SEO (organisch). Omdat paid sneller zichtbaar resultaat boekt (je kan binnen no-time je ads live hebben) wordt het organische gedeelte vaak vergeten. Ik ga je vandaag uitleggen waarom je als ondernemer SEO niet mag vergeten.

Wat is SEO?

SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel in het Nederlands: zoekmachine optimalisatie. Dit houdt simpelweg in dat je je website verbetert en optimaliseert om beter gevonden te worden in de zoekmachines. Door je website zo in te richten dat het voldoet aan de richtlijnen die bijvoorbeeld Google heeft opgesteld krijgt je website meer ‘SEO power’ en kun je stijgen binnen de zoekresultaten op bepaalde zoektermen. SEO bestaat uit een aantal aspecten die ik hieronder uitlicht.

Zoekwoorden analyse

Je wilt dat je website hoog rankt in de zoekmachines wanneer er bepaalde woorden combinaties worden gebruikt. Deze woorden worden zoekwoorden genoemd. Je wilt weten welke woorden er worden gebruikt in de zoekmachine wanneer iemand op zoek is naar je product of dienst. Met de zoekwoordplanner van Google kun je eenvoudig kijken hoeveel zoekvolume een zoekwoord heeft. Hoe meer zoekvolume, hoe groter de kans is dat er een conversie wordt gemaakt.

De zoekwoorden uit de zoekwoorden analyse zijn cruciaal voor de overige SEO aspecten. Ik begin daarom altijd met een zoekwoorden analyse en baseer daar de zoekmachine optimalisatie strategie op.

SEO content optimalisatie

Teksten zijn cruciaal voor je SEO. Het is van belang dat de pagina’s die je hoog in de zoekmachine wilt hebben sterke, relevante teksten hebben die toegespitst zijn op de juiste zoekwoorden. Vaak proppen mensen onwijs veel zoekwoorden in een tekst omdat ze hebben gelezen dat hun keyword density hoog moet zijn. Je keyword density is een getal dat aanduid hoevaak je zoekwoord in een bepaalde lengte tekst staat en is aangeduid in een percentage. Dit werkt tegenwoordig averechts en kan dus zelfs een negatief effect hebben op je vindbaarheid. Daarnaast zijn er richtlijnen wat betreft het verwerken van de zoekwoorden in de titel, tussenkopjes, inhoud en afbeeldingen. Je moet dus rekening houden met bepaalde richtlijnen. Zodra je deze onder de knie hebt is het heel eenvoudig om dit voor al je content toe te passen. Lees hier over de SEO content richtlijnen van 2019.

SEO technische optimalisatie

Naast de content optimalisatie is de SEO technische optimalisatie ontzettend belangrijk. Stel je voor: je hebt een website vol relevante content en je bent goed vindbaar op de zoekwoorden die belangrijk voor je zijn. Top, right? Een potentiële klant zoekt en ziet je snippet in de zoekresultaten. Hij of zij klikt erop om je website te bezoeken. Helaas duurt het een eeuwigheid voordat je website zich heeft ingeladen. De bezoeker geeft het nog één kans en probeert een andere pagina te bezoeken. Ook dit duurt lang en de gewenste informatie is nog steeds niet zichtbaar. De bezoeker besluit om terug te gaan naar de zoekresultaten want dit duurt te lang. En weg is je potentiële klant.

Lang verhaal kort: SEO technische optimalisatie zorgt er vooral voor dat de website ook goed functioneert en gebruikersvriendelijk is. Want naast het hebben van de juiste content geeft Google voorrang aan websites die de beste experience leveren voor de bezoeker.

Linkbuilding

Wanneer een website naar jouw website linkt kan dit een positief effect hebben op je positieve in de zoekmachines. Je kan deze links zien als een aanbeveling: hoe meer aanbevelingen hoe groter je relevantie wordt (volgens Google). Naast de hoeveelheid van de links wordt er ook gekeken naar de context ervan: is er relevantie tussen de twee websites, wat is het onderwerp van de pagina waar naar gelinkt wordt, vanaf welke pagina wordt er naar je website gelinkt? Dit heeft allemaal invloed op de kracht die de externe link gaat geven.

Het draait dus vooral op relevantie. Wanneer er veel links naar je website staan maar er is geen duidelijk verband te vinden dan kunnen deze links een negatief effect hebben op je vindbaarheid. Linkbuilding is dus best een risky business. Veel marketeers kiezen er daarom voor om niet specifiek aan linkbuilding te werken maar juist te focussen op content marketing. Content marketing kan namelijk ook zorgen voor relevante links naar je website.

Waarom investeren in SEO?

Hoe goed je website ook is, zonder bezoekers zul je weinig bereiken. SEO is dé manier om nieuwe bezoekers naar je website te trekken die vaak nog relevanter zijn dan de bezoekers uit advertising. Daarnaast heeft SEO relatief weinig investering nodig. Wanneer je kijkt naar andere methodes om bezoekers te trekken hebben deze vaak mediabudget nodig dat in de duizenden euro’s kan lopen. Voor SEO heb je niet perse betaalde tools nodig waardoor je investering eigenlijk alleen bestaat uit tijd.

Daarnaast is SEO wel goed meetbaar. Je kunt inzien op welke pagina’s bezoekers binnenkomen en welke stappen zij vervolgens op je website nemen. Omdat je alles zo goed kunt doormeten kun je heel goed ziet wat optimalisatie nodig heeft en welke pagina’s geen werk nodig hebben. Daardoor kan de tijd van je SEO Specialist erg efficiënt worden ingedeeld.

Ik hoop dat dat ik je zo wat beter heb kunnen uitleggen waarom SEO zo belangrijk is voor je onderneming. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het natuurlijk graag!

seo cursus volgen