Wat we weten over het Google algoritme BERT

Google heeft vorige week een nieuw algoritme uitgerold: BERT. Wat is het doel van het nieuwe algoritme, waar staat BERT voor en het allerbelangrijkste: hoe optimaliseer je voor BERT? Lees hier meer over het Google algoritme BERT.

Wat weten we over BERT

BERT is begin vorige week uitgerold door Google. Deze update is georiënteerd op het beter begrijpen van taal zoals wij mensen het gebruiken, met de focus op meer natuurlijke zoekopdrachten. Het is ontwikkeld om nuance en context van woorden beter te begrijpen. Het is toegepast op meerdere talen, maar er is nog geen lijst van alle talen die … zijn.

BERT lijkt op RankBrain: het is ook een machine learning algoritme dat de zoekopdrachten en content beter begrepen kan worden, waardoor de zoekmachine gebruiker betere resultaten te zien krijgt. BERT vervangt RankBrain niet, ze werken samen.

Ongeveer 10% van alle zoekopdrachten zijn getroffen door BERT. Google heeft dan ook aangegeven dat dit een enorme verbeter stap is voor de zoekmachine.

Benieuwd hoe vaak Google het algoritme aanpast? Klik hier!

Waar staat BERT voor?

BERT is uiteraard een afkorting – en het is een flinke mond vol: Bidirectional Encoder Representations from Transformers. Dat staat voor de software dat ze hiervoor ontwikkeld hebben. Uiteraard kan het niet achterblijven dat alle zoekmachine gerelateerde websites nu vol staan met plaatjes van Bert (van Bert & Ernie uiteraard). Hij is het gezicht van het nieuwe algoritme geworden.

Hoe optimaliseer je voor BERT?

Niet. Dit algoritme is ontwikkeld om de zoekopdrachten van mensen beter te leren begrijpen. Zolang je je teksten schrijft voor mensen en niet voor ‘machines’ zit je goed. Zoekmachine optimalisatie blijft dus gewoon hetzelfde. Wat er wel veranderd kan zijn? Je rankings in de zoekmachine. Omdat de zoekopdrachten nu beter begrepen worden kan het zijn dat je belangrijkste SEO artikelen een lagere positie hebben gehaald. Of natuurlijk andersom: een hogere positie hebben geclaimd.

Heb jij sinds vorige week een enorme daling in je organische verkeer? Dan is BERT de schuldige. Wil je weten hoe je dit kunt oplossen? Neem contact met mij op!

seo cursus volgen